政府連續多年發債 李兆波:「發債要還、要給利息」

50 回覆
28 Like 3 Dislike
有學者認為政府連續多年發債,長遠對公共財政未必健康。

中大商學院亞太工商研究所名譽教研學人李兆波表示:「發債要還、要給利息,但收入方面樓市不太行,股市不太行,我們暫時看不到出路,變相短期內,若發覺不是小的赤字的話,這就變了結構性問題。」

他亦建議當局加速發展有長遠經濟收益的產業,例如創科、醫療等,擴濶收入來源。

https://news.tvb.com/tc/local/66e6bb3552064cf62cac36e7/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E9%99%B3%E8%8C%82%E6%B3%A2%E7%A8%B1%E6%9C%AC%E5%B9%B4%E5%BA%A6%E7%99%BC%E5%82%B5%E5%90%88%E5%85%B1700%E5%84%84%E5%85%83-%E5%AD%B8%E8%80%85%E7%B1%B2%E9%81%BF%E5%85%8D%E4%BE%9D%E8%B3%B4%E7%99%BC%E5%82%B5%E5%BD%B1%E9%9F%BF%E8%B2%A1%E6%94%BF%E5%81%A5%E5%BA%B7
阿偉jpg
又唱衰香港?
國家安全風險仍然存在,立法會需要再撥款幾百億
發債要還、要給利息
恒大債?
唔係話佢唔啱,不過波波當年喺yahoo出開垃圾文
到時印錢俾息就ok ,ec汁呀
屌 可以在你度收架ma 驚閪咩你敢唔交稅?
有冇報紙計下嚟緊五年每年本加利息要還幾多?
政府發債你要買
出示債券才有東江水供應.
當糧油短缺,可憑債券認購東江水.
Sigh氣啦
裝訓既人點解醒倒

憑本事借
邊個敢追債
500億 用完

再發債

發1000億 用600億還錢

收入400億
借債還債
政府發債既最大買家唔係平民,而係企業例如港鐵/銀行/中電。

佢發債點都好過公務員減人工,唔好尻反啦
行 軍票mode就得
咪唔還本老破囉
但佢呢篇講得有冇錯吖?
政府唔還你吹呀!
借錢梗要還
還得起先好借
政在嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞