否認收錢做中國大外宣 鍾明軒:真的愛大陸!

115 回覆
16 Like 402 Dislike

百萬YouTuber鍾明軒個性率真,先前到北京、上海、深圳等地旅遊掀起正反兩極議論。不過他不畏輿論壓力,近日再度獨自飛往四川成都,一連參觀天府廣場、寬窄巷、東郊記憶等知名景點,並體驗當地特殊的采耳文化。

鍾明軒坦言自己初到中國旅遊,與過去刻板印象產生衝突,才會在影片中稱讚,並說自己沒有收錢,如果有人認為他是在「中國大外宣」,鍾明軒直呼這些人非常自卑,聰明人會與時俱進、更新想法,否則只能活在自己狹隘世界中,表示:「你要活在那樣的想像空間裡,那你就永遠不會成為聰明的人,你永遠不會與時俱進更新自己,你會活得非常可悲」。
https://www.youtube.com/watch?v=Grf702mIJBM
人妖
總唔會話你聽係呀收左錢呀
鍾明軒也提到,自己還會繼續解鎖世界各處,也包括中國各地,並向反對他行為的網友放話:「然後想要繼續活在同溫層的人呢,你就KEEP GOING吧,老話還是一句,如果一個人出生,他看到的所有建築物都是101大樓,他的思想裡面不會有,低的概念出現,同樣的,這世界上沒有低質感的人存在,高質感的人就不會知道他是高質感,所以請繼續活下去,你做得很好。」。
咁你放棄 台灣國籍, 申請中國大陸國籍
移民去大陸長住又得唔得??
黃安都做唔到
個樣咩事咁恐怖
點解冇啲大隻仔做大外宣
上一條片講緊去左美國一個月
正常人 靠自己實力賺錢, 根本唔洗奶共
只有呢D 柒頭廢物賺唔到錢
先會靠奶共賺錢
大把愛港撚到鐘意北上啦
呢條傻閪
唔入籍中国一律都係只爱人民幣
畫公仔唔使畫出腸 不爭事實
但大陸唔接受你哋啲陰陽人呢
正想講
點解佢去大陸又著到咁正常?
又係喎,俾你發現左
有冇記錯,佢係咪19年係咁屌鳩中國?而家變左黃國昌咁
想知佢點解台灣會紅
佢唱好中国

中共最喜歡係呢D 吹好中国既 台灣人, 可以做大外宣
曾志偉, 劉德華, 梁振英 89年果陣都有屌中共啦

人民幣 可以令一個人改變立場
塞錢俾佢對外鳩up一回事,但佢唔會俾件陰陽人出現喺大陸大眾面前囉
最多變色龍架啦
愛支病
原來有拍YouTube我淨係知佢細個唱歌好難聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞