首批「高才通」將決定去留 高才:「人才辦每月會問我們有哪些需要」

116 回覆
6 Like 137 Dislike
唔好講英文,中文都一樣
我公司個985土木畢業,係大陸係BIM畫圖公司嘅畫圖仔,人工7500人仔,落嚟香港做助理工程師run project,3雞人工,日日屌人工低,香港既工程例唔識,唔睇specification,因為英文差睇唔明,叫佢負責覆電郵run project,出簡體字中文比上家,人哋打電話過嚟叫用返英文,ok ,咁咪叫佢去跟下工程圖紙,舊本行,走去同老細講學唔到野,幫唔到考牌做工程師入政府

我老細話你英文又唔識,香港標準又唔學,連圖紙都唔想掂,做咩工程師呀

後尾個985土木kam撚去咗顧問公司做計數仔
文科要黎做咩,全世界都唔當佢人才
一開波個醫科研究生
果口上海口音粵語
估唔到2024年仲聽到

仲以為失傳左
人才辨同控煙辨有冇關係
首先 我都想知咩叫做高材

「A類申請:在緊接申請前一年,全年收入達港幣250萬元或以上(或等值外幣)的人士;

B類申請:獲全球百強大學頒授學士學位、並在緊接申請前5年內累積至少3年工作經驗的人士;或

C類申請:在緊接申請前5年內,獲全球百強大學頒授學士學位,但工作經驗少於3年的人士;這類申請受年度配額限制,且以先到先得的方式分配。」

睇完 我覺得佢哋可以返去訓覺
支才:我只負責 食、瞓、痾
唔同既係 佢地高學歷 只係可能懷才不遇,人地要求高!
點同綜援個d低學歷
交兩邊稅 你真識玩
每隻字都識,但加埋勁怪而且臃長,睇到好燥
所以有好多人攞完將身份証後無嚟過香港

方便日後移民咋

你香港政府貼錢派身份証,點解唔攞?
有橆可能係 政策需要,所以連無腦嘅都視作高才?

而唔係啲人無帶腦過嚟
學生旅遊補助36k咁痴線
政策需要, 要show 到無大幅度人口流失 同時背靠光偉正無限人才供應
咁廢仲想入政府見習都唔請呢條kam撚
你老細/HR用3皮野請係咪傻咗
利申:政府工程師
A類先係高才,BC類廢到
係,寫篇九唔搭八既千字文
當佢第一批到 即刻有工 報薪俸稅都一年後 出報稅單計埋交幾錢 都年半後 稅單第一期都差不多兩年後 係時候走
高材唔識做生意
每月問班高才有咩需要
香港人真係低賤過元朝4等南人
成班廢柴咁,要唔要請人baby seat 陪佢番工
咁都叫高才, 真係笑話一則
咁叫呢班人養佢哋啦。
話明高才通比你通左仲唔夠餵埋你食飯好未
我係英國做野6年從來無聽過英國政府問我有咩幫到手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞