突發!日本名店「業務用超市」係香港開咗!

103 回覆
53 Like 134 Dislike
深水埗咪有囉
買個名做
香港嘅「業務スーパー」並非日本直營或特許經營店舖

只係因為有售賣「業務スーパー」嘅產品,日本嗰邊准許佢使用「業務スーパー」名稱,但實際並非「業務スーパー」

(不過日本嗰邊都衰嘅,點解準佢咁樣做,搞到咁混淆,而且之前賣假貨,搞臭咗佢個名)
咁想洗底,你係唔係老闆
其實即是借人個名 賣垃圾?
大埔個間原來執埋初初大埔人仲打晒飛機話仲醒過一田
抹黑你老母咩
日本話呢間唔係佢地開
難分真與假,我會去日本大丸三越百貨啲超市買,一年去三四次日本好過俾支那佬同港喱搵老襯
《香港BS》原報導

https://hongkong-bs.com/topics/2021050601/

翻譯:
5月7日(星期五),在日本全國銷售業務用食品的「業務超市」將在香港的大埔正式開業。「業務超市」是由日本的神戶物產直營和加盟經營的超市,但大埔店是香港首家獲得商品供應和店名使用許可的店鋪。

我們直接致電日本的神戶物產確認後獲悉,「香港的大埔店並不是直營或加盟的形式,而是提供商品供應和店名使用許可的店鋪」,因此,可能並不一定所有商品都是來自神戶物產。

在日本的業務超市中,標語為「每天都特價,提供專業品質和專業價格」,不僅受到飲食店經營者的青睞,也在全日本受到一般消費者的支持。此外,業務超市還致力於推出獨特的自有品牌商品。

作為香港的第一家店,大埔店目前正在進行預開業,之前設立的Facebook頁面(目前無法訪問)上有許多購物客的現場照片。Facebook的評論區中有各種留言,例如「希望像Donki和壽司郎那樣在各地開設店鋪」、「想要在日本看到的1公升布丁和特價香腸」等需求。
抹你個頭
有賣翻版大陸貨係事實
記得好似當時問個老細點解賣老翻,佢不斷話係供應商比唔關佢事之後人流就斷涯式下降
賣made in china帶子果間假店
記得蘋果臨尾時做過個調查報導講香港業務超市有產品(急凍帶子/扇貝)個日本標籤係流, 其實係100%中國貨
睇見你就覺得唔抵可憐
自己話自己on9佬
大埔嗰間只係用同一個品牌名
唔係隸屬神戶物產(正版)嘅鋪頭嚟
所以唔係正式嘅海外分店
準你老母
因為本身果間係冒牌舖頭
係咪假日本帆立貝單嘢果間?
根據你呢條傻鳩嘅logic
我喺惠康買包meadow 薯片再喺街邊擺地攤賣
咁我個地攤都會變做牛奶公司官方店
會唔會又賣假帶子?
日本業務超市賣d野真係好平
D貨直接同官方拎ga ON9
間舖唔係好大,多人排隊

咪又係買果d超級市場有既野
成個feel都又cheap又low
寧願去trial
職員都閪,同佢講加膠袋,你唔係俾錢前講加,我唔會幫你入袋,講三次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞