究竟主流藝術界應唔應該接受ai generated work呢?

12 回覆
3 Like 5 Dislike
其實主流嘅藝術界最後都係要承認同埋接受ai generated嘅work㗎喎,因為如果係digital art嘅話嗰個製作過程之中已經越嚟越難以分辨邊啲係ai 邊啲唔係ai,如果你用咗好多個工具而嗰啲工具係有ai algorithm嘅,咁你嘅work係咪ai work呢?如果調返轉講,你係用咗好多你自己嘅圖作為輸入,然之後你用咗好多時間寫咗個好複雜嘅prompt ,然之後最後用ai去generate佢出嚟,咁究竟嗰個作品係人造定係ai做呢?因為其實就算photoshop裏面都好多工具都已經ai化咗嘅
班藝術人唔會識邏輯思考

只會覺得自己懷才不遇廿年到依家
仲要比個chatbox 用兩句指令取代嬲到痴線
我嘅觀察話畀我聽呢,佢哋有佢哋嘅邏輯嘅,只不過個邏輯我哋唔係好像掌握到啫
咩野叫藝術?
一路覺得藝術家同圖像設計工作者係兩類人

真係藝術家唔會因為ai而冇飯開
同美金撚接受唔到btc差唔多
呢個比喻都幾好,因為現金係所有人都接受同埋流通嘅
起完你底 巴打係outsider artist

其實件artifact同context相比真係唔重要
Duchamp個尿兜都係買返嚟
咁份工都冇埋 一定要反抗嘅
不過由工業革命開始 每次生產工藝有殺手級進步 工人嘅反抗最後都失敗
真係藝術家本來就冇飯開
睇見班完全無生產力又自命清高既柒頭咁死法
真係
係呀我冇上過正規課程㗎,我係讀過一個遙距嘅diploma in art history,同埋喺理工上個十堂左右人體素描,跟住自己整咗個網站寫藝評寫咗幾年咁啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞