介紹下最近聽緊既 indie , 美國版 My Little Airport

7 回覆
6 Like 0 Dislike
聽太多 pop song 對果種千編一律既罐頭歌喪失曬興趣,機緣巧合下聽到呢隊最近係美國好 heat 既 indie -- TV girl

呢一隊 band , 比我既感覺係同 My Little Airport 好撚似, 比到一種好奇幻既感覺你,用佢地自己既講法,佢地話自己個 genre 叫 hypnotic pop (洗腦樂) 。 佢地同 MLA 一樣主要用 acoustic guitar , keyboard 去整佢地既歌, 而最吊詭既係佢地係用左大量既 sampling, 用左好多隱喻。如果你唔係一個土生土長既美國人有好多既 element 你根本唔會聽得明。

但亦都係因為咁,佢地既歌可以 trigger 到你既好奇心,當你去嘗試了解歌詞背後既意思時,你會慢慢咁了解到美國文化。

就例如 Taking what not yours 入面個 sampling 原來係美國總統 Richard Nixon ,著名既大話精講既 : I am not a crook. 而前段就係美國90年代好興既一段rap

又或者有時候佢地既歌詞係好撲素迷離, 例如 Birds don't sing 入面原來係講緊一段果係入面女人成日都會將啲唔中意既野收埋係個心入面然後唔聲唔色咁走左:

Birds don't sing, they just fall from of the sky
Girls don't call, and they never tell you why
That's just how they say goodbye

仲有佢地既歌詞如果你仔細睇真係發覺係寫得幾好, 同埋唔會好似有啲歌亂用 grammar, 例如:

My lover left and it ain't right

語帶相關。

In a nutshell, 呢隊 band 係會好似 MLA 咁聽上癮,仲會可以拎你引發起個好奇心,慢慢了解美國呢個國家既文化
"My lover left and it ain't right."

點樣唔啱Grammar?
我話呢句寫得幾好
係喎盲毛咗Sorry
有無MLA咁厭女?
Reddit 好多人話佢地係 misogynist 但我又唔太覺
Tv girl 係俾啲emo /alt girl 聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞