屈穎妍:好多香港人透過BNO 5+1計劃移民到了英國 與鼠為伍

86 回覆
5 Like 108 Dislike

與鼠為伍 屈穎妍

新移民去到一個新國家,都要有重新開始的準備,這幾年好多香港人透過BNO 5+1計劃移民到了英國,當中不少人都未能重操故業,要做過另外一些過去未接觸過或者不會做的工種。

最近《美國之音》就訪問了一個來自香港的移民者,他在香港是唸浸會大學社會政策,畢業後做過驗樓工作,又做過前立法會議員毛孟靜的議員助理,現在移民英國,就轉行在滅蟲公司捉老鼠。

訪問主要是講他的工作日常及作為移民者心態的轉變,但當中反而讓我們看到一個頗為驚人的現象,就是英國,尤其倫敦的鼠患到底有多嚴重。

根據統計數字顯示,倫敦約有900萬人,但老鼠就已接近2,000萬隻,比人還要多。有新聞報道,說有一女子晚上在倫敦的公園被超過一百隻老鼠追襲而受傷。

《美國之音》那個新移民訪問,被訪者的工作是在倫敦各地捉老鼠及執老鼠屍,包括大型寫字樓,教堂,住宅,他說,倫敦著名地標西敏寺一樣有鼠患。

據英國《每日郵報》早前報道,官方數據顯示,下議院和上議院在2020及2021年度一共用了64,880英鎊(超過60萬港元)來搞害蟲控制。

錢花了,但英國上、下議院中仍然充斥著超級老鼠,因為牠們對鼠餌已有抗藥性,還能聰明地躲避陷阱。

想像一下,如果在香港立法會開會途中出現老鼠,會是甚麼驚人奇景,但原來英國的議員早已習以為常。國家鼠患成災,官民只能與鼠互相接納,好好相處。

#TVB
香港鼠患都幾嚴重
留港撚係咪都與鼠為伍
講英國鼠患關我撚事
咪同鼠王芬坐咁埋
睇嚟佢哋好緊張英國
條臭閪果3個女
佢有冇睇東張西望,公屋垃圾屋咩都有
香港有8千萬隻又超英趕美,咁標題應該係「係好多中国人透過專才通計劃移民到了中国香港 與鼠為伍」
咁英國得2000萬好少啫
老鼠 mice超可愛

佢送左個女同老鼠讀書.... 😅
講緊自己兩個女?
香港而家好乾淨咩
蹲国曱甴都多過人㗎

阿女喺老鼠身邊讀書讀成點?
條八婆咪成隻老鼠咁樣
同樣係掛旗在街,點解硬係覺順眼好多?

屈穎妍幾時派佢啲英國囡囡發揮支那狗本色去食晒啲老鼠頭佢??
八千萬
香港好撚多鼠又唔講
突然間又變左 “好多香港人移民”
可唔可以consistent d

連登都有
做咩咁關心啲"壞人"移英?

你地唔係窮到咁下話?畀啲骨氣我睇下啦藍屍
咁點解咁多大陸人偷渡都要過去甚至乎 港共政府高官子女都要過去嘅😗
呢排做乜出盡力講英國
我信,佢囡囡一手資料,食住洋腸玩老鼠,
都係返支那做支那狗啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞