李兆波:在港置業等於購入一座「稅務機器」變成一個稅務工具,應審視公務員架構 減少開支

50 回覆
44 Like 7 Dislike
中大商學院亞太工商研究所名譽教研學人李兆波接受《香港01》訪問時就直言,明白年青人對未來住屋需要的不安,因此才有如此強烈的意欲去申請公屋,並非他們「唔上進」,「我覺得唔係,從保障將來住屋呢個角度出發的話,都係無可厚非。」

李兆波認為,社會亦要思考,目前的「稅務」制度,亦是令更多年青人希望「抽公屋」的主因,直言年輕人已經意識到,在港置業就等於購入一座「稅務機器」,「由置業開始已經要畀印花稅,之後每年仲有俾差餉同地租,房屋變成一個稅務工具,啲人覺得好辛苦。」

假設購入一個價值600萬元的單位,不計律師花費、佣金等其他開支,買家先要支付13.5萬元印花稅。及後單位經估算的應課差餉每月租值是15,000元,一年就是18萬元,每年應繳差餉為9,000元;應繳地租為5,400元,若果政府沒有寬減措施,每年需付1.44萬元。

李兆波指,政府靠「地稅」(即賣地收入、土地印花稅及差餉地租等)作為主要收入來源,在經濟好時,問題似乎不大,但當現時經濟轉差問題就會浮現,「政府對收入來源係冇清晰藍圖,市道好又派錢,市道唔好又派錢...。」他認為,政府首先要做的, 是審視主要公務員架構等,以減少持續的開支。

原文網址: 年輕人排公屋等於躺平? 拆穿數據假象 還原「早抽早享受」心態 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1054475?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
小紅書專家
李兆波佢短唔知
公務員開支大係舊制影響大 叫政府cut舊人福利囉
會俾蛋餅強拉
喺其他國家買樓都係稅務機器架啦,今時今日AI年代仲係用舊思維炒地皮發達係唔work架勒
地主本來就蠶食社會財富

被動收入,沒有生產力,對社會無供獻,本來就係要收重稅架喎,佢噏乜
你似講緊正苦
你話自己住嘅,我真係好難話係地主
香港咁撚多人有超過兩個單位以上,點解唔開徵空置稅、資本增值稅、單位出租收更重嘅稅項等等呢啲措施呢?
得一層自住樓嘅
有咩被動收入
劏出嚟分租
成段文一開始講稅收,之後話政府亂派錢,但結論就係要搞公務員?
強國人都活,
中國香港已經唔使俾軍費、上繳國稅,但係中國香港官員竟然將本來每年應該上繳國家嘅錢,挪咗去公務員加人工、增加公務員福利自肥。
係囉

咸濕潮文咁最後嗰句問 係邊維修手機一樣
仲有管理費同維修都好金 撞正大維修同換升降機就仆街
講左好多次,長俸開支其實好少
退休無幾耐就死嘅人好多
長俸係唔會死後俾配偶
連登仔好大誤會
反而人工有無overpaid就真係要檢視
公屋租太平
起碼加多一倍先至叫正常
超哥
柒婆
餅強都話份㗎喎
你已犯宇宙大法了
裁員 減人工 cut長俸cut extra政府僱主 mpf
邊有overpaid 政府入面個個都係人才
已經每年400幾億都話少? 等如每人5,000幾蚊消費劵,又或者每位打工仔20,000幾蚊薪俸稅
最overpaid咪黑警d人工同国安費,不過睇死你都唔敢叫港共cut
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞