銀色債券2024|保證回報率4厘 

59 回覆
3 Like 19 Dislike
政府宣布發行新一批銀色債券,專為長者而設,保證回報率高達4厘,雖然較去年銀債的5厘低,但於2022年的銀債相同。

由於美聯儲預計下周減息,銀行已率先減了定期存款年利率,4厘銀債已比港元定存更高息。

https://wealth.hket.com/article/3825246/%E9%8A%80%E8%89%B2%E5%82%B5%E5%88%B82024%EF%BD%9C%E4%BF%9D%E8%AD%89%E5%9B%9E%E5%A0%B1%E7%8E%874%E5%8E%98%E3%80%80%E9%8A%80%E5%82%B5%E6%87%B6%E4%BA%BA%E5%8C%85%E3%80%81%E7%99%BC%E8%A1%8C%E8%A9%B3%E6%83%85%E3%80%81%E8%AA%8D%E8%B3%BC%E6%96%B9%E6%B3%95%E3%80%81%E9%AB%98%E6%81%AF%E5%AE%9A%E6%9C%9F%E5%A4%A7%E6%AF%94%E4%BD%B5

屌得過?
可惜唔係老野
2027港紙咩環境都未知
咁你見唔對路可以賣走架嘛
你見到唔對路 你可以原價賣翻出去當你贏
要有樂牛卡先玩得
唯一賣出途徑係原價賣返比政府喎
你唔識咪撚係度鳩UP啦
成班人無睇銀債係點玩
連登未有老鬼
都估撚到會好多人撲出黎鳩up
下一句應該就係話到時政府唔會買返
要夠秤時買到
lm
引班收埋cash 嘅公屋戶買
你收風會早得過班商家佬?
港紙一脫勾至少跌4成都似
真, 高危債券垃圾級別, 大家記得叫老人家千奇唔好買 !!
算唔算年齡歧視?

銀債利息高過綠債
cctoy基本睇香港滅亡
樓上頭盔都無個
你見到嗰陣已經走唔到啦
單身老人買銀債死咗係咪直接送錢俾政府

如果本身筆錢係銀行
離岸鎂定期好過
專為長者,連登仔邊個有得買
咁你換哂港紙做美金擺去離岸戶口未 ?
應該可以short 綠債對沖

不過見到走唔切咁諗 平時都唔可以hold 港元啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞