大公報:BNO是淪落二等公民的捷徑

158 回覆
7 Like 179 Dislike
深深體驗到英國嘅政制非常之唔完善,香港人去到竟然都有選舉同被選權

i do
係香港唔通唔係四等公民
留港舊港人. 公民都不如, 只老百姓.
咁你哎呀老竇袁長官呢臭閪蚑那賤蛆
舉報佢係間諜啦
好快變猶太人
打份工啫
外勞搶本地勞工「飯碗」,當局所謂「把關」難保證本地勞工權益。對於外勞,當局一直聲稱會「嚴格把關」優先確保本地工人就業,讓市民看到的卻是有承建商招聘本地工人條件過於嚴苛,如要求工人具英語書寫能力等,被質疑「假招聘」,目的其實是想聘請廉價外勞。《東呼即應》找來各方探討輸入外勞問題。有本地勞工指,已經數月無工開,不少工友都逐漸被外勞取替。工會亦指出,引入外勞只在香港經濟好的情況下對本地勞工影響才不大。不僅政府工程,私人市場也需要得到政府重視。

日前有工會公布調查結果,顯示零售、飲食及建造業失業情況嚴重,要求煞停輸入外勞,零售業以及餐飲服務業的失業率分別上升0.4個百分點以及0.3個百分點,達4.3%和5%。
但 BNO 有得投票唔係選完先比你選, 同其他人一樣, 都唔知點二等
睇撚到D磚才半年就排到公屋, 唔知排左幾年嘅香港一等公民個心點諗
我而家五等都還如
一些循BN(O)簽證移英的新移民只講求福利不講求義務,甚至看不慣英國人的作風。而且,他們中的很多人,尤其是年輕人,之所以移居英國純粹是因為對中國心存偏見,他們也很以自我中心,就算留在香港也沒有什麼作為。

剩係quote 呢節其實都錯唔晒,移英香港人成日以為自己好勁其實本身撈唔掂

利申:第三年
而家話要平價同大學
係英國,難民先係一等
藍屍其實同真港人一樣嫁咋
這些移英港人與幾十年來到英國落地生根的華人截然不同。老一輩華人定居英國後便能夠扎根當地、並辛勤工作、努力營商,並大舉投資於子女教育。

又論證香港人唔係支那人 支那街啲黑工肯定全部都係揸BNO嘅香港人啦 支那人移英國 就算做黑工洗大餅都ok 香港人就一定要留喺支港做支那人奴隸
純罵戰嘅回覆係
做英國嘅狗 好過做中國嘅人

莫講英國係多元文化國家 只係啲仲有種族主義嘅
以為英國仲係白人國家
移民 非白人 會被成個制度歧視
都唔知上個印度背景首相代表乜嘢
筆者憑自身的體會和經驗奉勸港人不要被意識形態蒙蔽而誤以為英國是烏托邦。
所以移英支人係真心覺得支那差 英國好先移去英國?
你就係寫文個英國人
留係中国香港排公屋好過
我起碼唔係vpn 移民,見嘅野都係實在
即係其他無BNO既,二等公民都不如
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞