楊志剛倡合併八大院校成立「港聯大」,取消教資會

38 回覆
11 Like 55 Dislike
d 撚樣最鐘倒果為因
到底係無人係香港做科研,定香港本身無發展過科研?

本身香港都無做過d 咩實際野去吸引人做科研,點會無啦啦發展到

跳樑小丑
唔怪得一睇篇文咁熟口熟面

BU shitty呢啲企開啲拉屌你老母
他指出,合併後的「香港聯合大學」,設「總校長」負責統籌八所分校的整體發展,包括所需資源的調配。八所分校各自的校長及副校長等制度不變,職權不變,但改為向「 總校長」負責。

係咪睇左笑傲江湖, 要成立五嶽劍派
香港啲大學鐘意追排名 咪係咁出paper 做研究 然打晒J話香港一個小地方有幾多世界前列大學其實追名次咪又係為谷收生cap水
他指出,合併後的「香港聯合大學」,設「總校長」負責統籌八所分校的整體發展,包括所需資源的調配。八所分校各自的校長及副校長等制度不變,職權不變,但改為向「 總校長」負責。

即係其他架構不變,但又浪費資源加多層總校長佢知唔知八大校長幾錢人工?上年話shitty校長成9球嘢一年,咁做得總校長head住呢班人人工一定高過呢班人,所以佢嘅建議就係政府一年使多千幾二千萬去請個坐係office 凉住冷氣指點江山嘅老屎忽,寧願拎呢筆錢去搞搞學生自殺仲好喇
本身大學個角色之一就係要推動科研發展 呢個係佢應有責任 你話社會政府商界做唔到嘢推動科研 其實大學都係罪犯之一
又要合併啲位又要唔變
楊志剛認為解決之道是模仿抗戰時期的西南聯大,將香港八大高等院校合併為「香港聯合大學」,並取消教資會——八所分校各自的校長及副校長等制度不變,職權不變,但不再向教資會負責,改為向「總校長」負責

西南聯大

當其時
二戰時期
逃避日本鬼子
政權四分五裂
國家危亡之秋
全國政經破敗
大量人口死亡
人才流散四方
居無定所
到處戰火紛飛
國土陷於分崩離析邊緣

舉呢嗰例子,學西南聯大其實係咩居心
佢呢種合併應該係似台灣果種大學系統或者ive 分校咁樣
有個總校長,然後分校又有個校長咁樣
浸大當然想,拉高自己排名
畀班牛鬼蛇神玩爛哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞