覺唔覺美國用凍結海外財產去阻止中共攻台真係好on9, 中共真係唔驚囉

21 回覆
0 Like 19 Dislike
最近有新聞話 一旦中共攻台, 美國會凍結中共海外財產, 以為咁樣可以阻止到中共攻台??

假設中共係海外有十萬億財產 (之前新聞講瑞士銀行有7.8萬億)
但攻佔台灣既價值, 遠比十萬億更高
維尼攻佔台灣, 可以係歷史上留下大名, 中國又可以得到台灣既領土, 資源, 戰略位置
呢一點既價值遠超十萬億

美國話公布中共海外財產, 可以激起大陸人憤怒
但如果中共真係統一台灣, 到時成個大陸即刻民族主義爆登, 中共民望創新高啦, 仲邊會有人理中共海外財產, 美國明顯唔熟大陸人民族性

而且中共係大陸有絕對統治權, 日日過住皇帝生活, 海外財產被凍結其實一樣阻止唔到佢地係大陸過皇帝生活......呢個世界有權就有錢啦

中國有好多間過萬億財產既公司, 例如 騰訊, 阿里巴巴, 拼多多之類, 隨便收割幾日都填返海外筆數啦

所以美國真係好天真, 以為海外財產可以威脅到中共
事實上中共真係唔驚囉
要攻台, 一樣照攻台, 洗驚你美國佬??
打未
仲等咩
咁仲唔快L啲打?驚呀?
翠翠緊係唔驚啦
下面成班㩒飛彈既我驚描錯炸
元帥又加持
講左幾廿年, 打未
講咁多
事實攻左台未? 你話有冇效
十萬億係自己錢呀
唔會失勢個陣比對家打貪
真係要國家利益咩
真係敢打既就唔係錢既問題
係中國用開戰解決問題 依個行動既問題
講緊凍官既資產,d官既家屬係美國生活風流快活緊,你估佢地想唔想回流返祖国
打仗唔係話打就打, 要等時機
中共未攻台, 主要係未有時機, 唔關美國佬既事

中共真係想打, 根本唔洗理你美國佬

普京打烏克蘭, 都一樣無理過你美國佬啦
前提要打得贏
唔關美國佬既事
依家普京打烏克蘭咪打唔入囉
仲要美國佬未出手.
由始至終都係打嘴炮,根本就唔會打
其實你明唔明點解中國一直都唔打
係因為唔想台灣/美國生靈塗炭
如果唔係 年年擺咁多錢落去為乜
普京佔領左烏東四州

對外人來睇, 普京打唔嬴烏克蘭
對普京來講, 佢統治下既領土係擴充左
留意. 俄羅斯打得入
係因為美國冇真係介入
結果 美國唔敢介入 所以有今日結果

但中國打台灣
冇錯你都可以估佢唔敢介入
不過到今日都未打
就係事實上屠帝唔敢搏.實實在在係因為美日
利益就係習總攞 但成本就係成個中共核心階層分 佢敢郁台灣人地咪郁佢 況且中共唔同俄羅斯 人地係真係幾萬幾萬億喺外國
美國就係知依層先咁玩 但最大問題係美國應該都只係打下嘴砲/大把紅二代係美國國籍受憲法保護根本唔驚
我淨係知嗰7.8萬億係自己錢
咩領土咩優勢咩咩發展關我撚事
屌你老母死廢柴
人地等撚左幾十年你都仲係度等時機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞