醫管局員工討論區 93

580 回覆
0 Like 3 Dislike
VNC有寫contract去到幾時
我都明如果份VNC有寫明係time-limited / 合約去到幾時, 應該就係time-limited
只係我有個friend同我講, 佢早排去見工, 見完份工之後HR先同佢講份工係time-limited.
事後我個friend宣稱VNC上面根本就冇寫係time-limited, 如果佢知道係time-limited就未必會去見工。我只係好奇HA做野會咁既咩?
Pay嗰到冇寫end-of-contract gratuity嗰啲嘢咩
咁「你個friend」想點呀唔好做囉
包請你一世咩
咩料
我個friend有冇收到offer、又或者佢份contract上面寫左D咩我一概不知, 我淨係覺得如果佢講嘅野係真嘅 (即VNC冇寫, 去到見工先講係time-limited), 成件事好cheap, 所以先黎問下係咪HA常態
有冇HR巴/絲知唔知rejoin HA interview緊個陣係咪真係會打返去舊ward 問點解會resign
同埋rejoin nursing post 係咪而家好多都reject
應該會寫明
我都幾肯定係你朋友自己無睇清楚terms
你知唔知HA請一個人手續幾咁麻煩
呃左你黎 最後唔in/唔要offer/請唔到人
HR又要開過VNC又要開board約全世界in多次
無人會咁樣玩自己
同埋就算依家請contract位都有機會寫係3年time limited啦 唔會寫包單perm你架喎
EO?
我都想知,8月resign EA2, 依家想rejoin, 但apply 十幾份,無份有得in.

係咪有不明文規定,resign 無得rejoin?
我都想知聽人講interview都要等1-2個月 有冇HR巴絲可以幫手解答係咪好多reject
你等interview等左幾耐 你會唔會take個offer呀?
個效率咁快 你本身係nursing定係其他post
我過完冷河9月頭apply 琴日收到interview
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞