地產AA托價呃水魚:村屋980萬放盤 1300萬成交 地監局「不評論個別個案」

29 回覆
5 Like 2 Dislike
究竟有咩個案係唔個別
其實呃黎有乜用?
新業主自己名義狽條按揭數幫地產代理托市?
個買家覺得1300萬買都無問題
大家有咩問題? 條數就佢還既
我地有既定程序處理
新買家物業投資公司
似係摸貨轉賣
托高完成幢個價 再賣2層比人
其實我都唔明,佢整高個價騙按揭,但要交多d印花稅喎,9百萬同千三萬差十幾二十萬
有客睇中,業主反價,都仲係低過估價200 , 照追價入,冇乜稀奇啫
留名, 唔識學野, 9估

個買家買$1300
賣家收$980
銀行按揭$1300 x 80% = $1040
買家首期 $1300 x 20% = $260
如果賣家實收$980,
買家最後收到$60 (1040 - 980), 唔使俾首期, 仲有錢可以用黎俾使費
買樓仲有錢收
即係買家理論上唔使首期就買左層樓
原理上,
同1手樓mark 高價回佣俾買家一樣
咁樣樣?
憑實力賣到有咩問題
稅仲交多左 AA又執多左
業主 AA 政府 買家 4贏
而家似970萬入貨. 860萬放走兩層. 又用高成交價借800萬. 如果成功放到800萬(當買家壓價60萬). 基本支出只有利息, 稅同埋佣就可以有一層加天枱. 佢唔抬高去1300萬, 860萬一定賣唔出.
銀行都報1500萬
1300萬賣出有乜出奇

反而980萬太平令人以為有問題/出過事
有咩好評論
如果賣方真係收到 1300萬就冇問題啦。
香港真係神奇
有業主嫌賺錢多
但公司咁做按揭銀行風險應該過唔到,Full Pay就另計。
其實點運作?
律師同銀行唔係要確實轉帳1300萬先可以轉手?
即係賣家過咗300 萬去律師度先?
但咁做一查就知律師呃銀行?
佢搵財仔。貴啲息之嘛咪照批。
980真係太平,700呎3房 頂層又有天台
地下又有花園入到兩架車
銀行報$15M 正常,$13M都算平
金山大廈
呢D咪即係芝麻年年話禁,但到今日仲大把嘅"零首期"囉…

只需要,銀行有人肯信你個價就得…
(外資大行就200%唔會囉!!)
但現在咁高息,借1300萬,供到黎起碼2000萬+,樓價只值980萬,其實供突舊錢已經可以買多層,真係有意義?唔通有人咁好為左托市,犧牲小我完成大市?
如果買賣雙方係識架呢?
買家或者買家需要錢週轉呢?
借多啲 咪可以有多啲錢週轉囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞