揸車定自己搬出去住好

46 回覆
44 Like 153 Dislike
有同事早2個月先租左西環400呎2房14k單支新裝重望到海
之前同樓主一樣
同一條問題問朋友
佢答我:“你同屋企關係好差咩?”

最後揀咗買車
車位租+養車其實同你租多間房差唔多
所以私人空間點都會多咗
香港真係唔需要買車
搬出去住左先啦
日日嘈家邊有心情搵錢
關係一般,未至於日日鬧交
即係唔使搬啦
反正每日返去只係見面好短時間
無謂同錢作對
30K中出去租屋只係賤民生活咋
外國一畢業就出去住
如果講親野就屌哂老母 全部人都搬走哂淨返我同條廢老但間屋又成個垃圾崗咁 嚴重影響情緒係咪搬左先好 月入50+ 但好似唔識開心咁
再唔係,如果肯住唐樓
我早兩年上環見過9.5k 有三百尺
住唐樓,泊樓下,正呀
兩樣都燒錢,如果你想溝女我覺得租屋好過買車
但租屋除左屋租外仲有好多消費,水電煤上網家居用品一日三餐,你30K人工好快用大半
買車就…..我個人覺得香港地揸車唔算享受,睇你30K人工估你工作地點唔會提供停車位比你,咁你一星期揸得幾多次?
住你本來都有得住
咁緊係買架車玩下先
不如租個studio 得閒上去打下機 睇下波
仲可以同fd gather下
星期六日假期都有好多私人空間
留啲錢同屋企搞返好啲關係
冇100k 出去住都係搞唔掂
32k,搬咗出去(自己買)+日日揸車(公司包車位)
公司唔包車位真係唔會買車
兩樣都試過

之前養左幾年法拉雀 假日車 停車場加油錢基本保養都要6千 架車算幾聽話無壞過 淨係壞過摺鏡一次 如果養架歐洲車牌費油錢貴d 加上得閒入下廠8k-10k就唔甩

後期結婚搬出黎住住左5年 放棄左架車 拎d錢去多兩轉日本好過 可能我公一份婆一份 壓力唔算好大 但係每個月絕對儲小好多錢
咁正?
之前住西營盤唐樓都要成15k
400呎新裝仲要14k, 我都想睇吓,
有啲想搬翻果邊, 感覺好住啲
唐樓15600呎?

依家應該15了我諗佢個間,單支係鐵格離
Why not both?
沙頭角路d村屋都係8xxx租連車位
買棟丁屋, 可以泊車, 兩層租比人
加多兩年人工, 請多個司機
再溝女結婚生仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞