林健鋒:閂咗經貿辦,對商界影響唔大

135 回覆
150 Like 12 Dislike
行政會議成員兼立法會商界議員林健鋒說,特區政府駐美國經貿辦主要從事與經濟文化交流工作,一直獲認同,他指美國用行政或立法方式迫使香港關閉經貿辦並不可取,作為自由貿易大國,用上此手段是可恥,不是文明社會做法。

林健鋒說,世界各國都希望增加彼此的經貿辦,美國早前也有高層前往北京,說要加強溝通合作,為何現在國會又採取如此行動,他形容是莫名其妙,亦是損人不利己行為,不是正常自由貿易主義國家的行為,認為對方不理解香港情況。

他說有人會擔心特區政府駐美經貿辦一旦關閉,會否影響商界工作,但他估計影響不會很大,因為商界都是實際做事,以往曾有一些制裁出現,都停止不到兩地商界的交往。

林健鋒說,對已做開生意的商界來說,不大需要經貿辦協助,但對尋找商機的營商者來說,經貿辦則可提供不少幫助,相信特區政府可以透過貿發局及商會,多做推廣交流活動。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1770201-20240911.htm
掂啦,都普通市民都冇影響,咁大家都冇影響由佢
閂左你唔好又喊呀
對情報工作影響極大
咁咁激動做咩

言下之意即係經貿辦係廢既,有冇都冇所謂
經貿辦一向同商界無關
無影響講黎做咩
咁快啲閂左佢啦,赤字好撚嚴重呀,慳得就慳
咁閂左佢啦 政府好多錢比你fing咩
橫掂港共反對無效
點都要出嚟扯下貓尾
唔係好冇面㗎嘛
如果閂咗係一啲影響都,冇係咪應該檢視吓世界各地嘅其他經貿版辦仲值唔值得去用咁多公帑維持運作呢
咁平時班人係到做咩? 都冇咩output
其實cut咗立法會影響都唔係好大
慳返啲錢好過

人哋擺明針對你,賴死唔走有咩意思
咁你咪喊呀知唔知呀
最好等人制裁前自己安個節省人手開支理由走先
而家係我飛你
等班AO同EO係美國咁爽
而家要調返香港
R腳指
咁就唔好話人損人不利己,堅決反對啦
對已做開生意的商界來說,不大需要經貿辦協助,但對尋找商機的營商者來說,經貿辦則可提供不少幫助

即係自己上咗岸就唔撚使理其他人
唔好啊...我仲要陪牙仔牙女係老美讀書
係GOOGLE賣廣告sell香港咪得. 所以摺哂佢咪得囉~!
手袋黨表示:屌你咩,對我地好撚大影響喎
關左點安排間諜
咪玩啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞