分析|龍床盤租金回報4.3厘 跑贏銀行定期

47 回覆
2 Like 28 Dislike
分析|龍床盤租金回報4.3厘 跑贏銀行定期
樓市分析
撰文:鄭達偉
發布時間:1小時前

"......菁雋低層31室,實用面積128平方呎,屬於開放式間隔也是屋苑最細戶型,業主原本叫價7800元放盤,臨場反價至8100元租出,呎租63元,創屯門區呎租新高紀錄(不計短租個案)

資料顯示,該單位於2022年8月以6800元租出,2年後換租客,租金上升19%。以業主2023年以228萬元購入計,租金回報由原本的3.6厘升至4.3厘。"

https://ps.hket.com/article/3825452/%E5%88%86%E6%9E%90%EF%BD%9C%E9%BE%8D%E5%BA%8A%E7%9B%A4%E7%A7%9F%E9%87%91%E5%9B%9E%E5%A0%B14.3%E5%8E%98%20%20%E8%B7%91%E8%B4%8F%E9%8A%80%E8%A1%8C%E5%AE%9A%E6%9C%9F?mtc=60037
裝修唔使錢?差餉唔使錢?供樓唔使息? 有錢買美債好過啦
業主原本叫價7800元放盤,臨場反價至8100元租出

咁仆街既
管理費係咪仲4.5/尺
8100 租tm 籠屋
都入到大西北, 不如租村屋好撚過啦
個租租都on99
63呎租 128呎
屯門+唔近鐵,租客真係大慈善家
管理費應該只加不減
novo開放式差唔多12k
push
先唔講根本冇4厘
同銀行定期比較已經自認on9
人哋乜9都唔洗做又冇風險已經同你差唔多/租唔出隨時賺得多過你
呢個係床位。。。

唔係屋黎

(:皇帝都係訓張床~)
係咪俾人水
做定期賺息只會俾通脹打死 貨幣貶值
帳面回報cover到利息支出已經係一個唔錯既現金流回報
支持
租金回報就唔駛理通漲?
都on9, 換客又要執修下,呢個年頭你甩手又唔係咁易,做定期好過啦唔駛煩
樓係大宗商品 有生產成本
有通脹自然會跟通脹升
要理啲咩???

高過利息支出都唔滿意
你可以慢慢等到租金回報>利息+本金支出
即刻收租夠供樓之餘仲凸1000蚊出黎
咁買1000間 每月淨流入100萬啦
仲有邊個會租樓咁憨鳩
岩,港樓呢兩三年應該跟通漲升緊
做貸款都30年 緊係用30年計
計2-3年 係咪你20歲搵萬幾蚊所以30-40歲都係搵萬幾蚊???咁你仲唔跳樓 有咩未來
咁撚細, 就算加到5蚊, 都係6舊幾水
第一次聽
樓係大宗商品…….
所以你覺得黎緊30年港樓都會跟通漲率升

97年到依家,通漲一定係得38.6%咁少啦
已經唔計放租個啲咩空窗期,雜費,維修費,佣金

鬼唔知2019年前買到樓放租賺咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞