消息指:明年初起入境英國旅客將需申請ETA,申請費用為10英鎊!

55 回覆
14 Like 12 Dislike
英國內政部星期二公佈電子旅遊授權(ETA)擴充計劃的時間表,包括香港在內的非歐洲地區人士在明年1月8日起入境時需要事先申請ETA,這些人可在今年11月27日起申請ETA。

ETA每次申請費用為10英鎊(102港元),有效期2年,如果途中更新了護照,需要重新申請ETA,一般適用於免簽證人士,可逗留英國最多6個月,過境也要申請,如果未有ETA,check in時航空公司有權拒絕登機。掃瞄護照時,應該已顯示持有人是否已申請了ETA,但如果擔心的話,可以通知已成功申請ETA的電郵打印出來。

如果已申請工作、留學等准許居留英國的簽證,或者無論如何一入境都要簽證,這些人毋須申請ETA。

英國ETA去年11月開始實施,目前只適用於6個中東國家,包括卡塔爾、沙地阿拉伯、巴林、科威特、阿聯酋和約旦。

ETA全面實施分兩階段進行,第一階段是非歐洲國家,跟香港同步實施,包括台灣、美國、加拿大、澳洲等地方;香港人無論是持有特區護照抑或BNO護照,都需要申請ETA,但已有BNO簽證的人士不用ETA。

第二階段明年3月5日開始生效,明年4月2日起可以申請,主要是歐洲國家。
愛爾蘭國民,或者目前在愛爾蘭有居留權,並由愛爾蘭前往英國,可豁免ETA。

有關如何申請的詳情,包括下載什麼app或可在哪個網頁申請ETA,到英國政府網站。

英國同時宣佈,把約旦國民剔除ETA,他們現在任何入境類別都必須申請簽證,已申請了ETA的人士,可在10月8日下午3時前入境時繼續使用ETA。

最早實施ETA的是美國,稱為「旅遊授權電子系統」(ESTA),2009年實行,這是反恐措施,即使相關人士可免簽證入境,但也要事先向美國給予資料,讓美國提前審視安全風險。

歐盟早前也公佈實施同類措施,名為「歐洲旅遊資訊及授權系統」(ETIAS),每次申請收費7歐元(60港元),有效期3年,所有目前可免簽證入境短暫逗留歐盟國家的人士都要申請,暫定2025年上半年生效,但未公佈開始實施的日期,目前也未接受申請。
國家安全重中之中 支持
末日帝國特撚別麻撚煩
終國簽證仲麻煩啦
ETA係而家嘅大趨勢,就嚟去邊都要ETA
都唔止係英國有
日不落廢國去一次旅行乜都夠啦
英國出既護照都要申請類似visa物體返英國
根本冇當你自己人
隨時bno visa到你5年後申請pr會玩野
話太多人申請批唔切晾返你10年8年
笑撚死 揸住英國護照去英國要俾錢

完全冇當過BNO係自己人
呢篇野個exemption 完全冇news source , 都係等官網作準好過。
你個page 我都睇過,佢話Iif you have any of these: 而第三點係British or Irish passport , 佢冇講明係BC pass

又要搞ETA 咁你有無EGATE可以用
就係發現好多BNO持有者唔係自己人
所以就可以收錢?收完錢之後就係自己人

你係咪唔明揸住自己國家嘅護照去自己國家要收錢係幾咁好笑
我唔明點解你會當BNO係英國passport
咁BNO係邊個國家簽發呀?個國藉係咪寫British呀?

唔係英國passport唔通係中國passport咩on9
要ETA唔係問題,好多國家都要,但大部分都唔洗收錢,10英鎊擺明收緊入境稅
British national (overseas)咋 on 9
咁係咪英國護照呀on9
咪即係同中國一樣囉。
你去中國都要簽十年簽證㗎
所以點都係二等公民。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞