點解iphone相片儲存空間和icloud容量不一?

25 回覆
0 Like 3 Dislike

上圖係iphone內部
下圖係icloud

會唔會有野未backup

你冇開同步?
有部分相係手機冇BACKUP到ICOULD度?
有呀 相薄有開同步
iCloud會壓縮
啲相上咗iCloud 之後
留係local 機上面啲相會壓縮咗
汁:自己gei理解
而家係local大過icloud
咁咪即係上iCloud會壓縮咗先囉
你問左個我想都諗緊既問題
無理由我iCloud 少相過電話 我電話已經瘋狂刪左好多相
但都仲係佔用左150擊
iCloud反而得個幾十擊
推一推

等apple人解答
支持哥基老師
試下del曬iCloud 野,重新同步過
正確
不嬲唔用iCloud backup
咁點backup好
入黎話自己好勁做咩
咁如果有啲save咗係iCloud iPhone del咗呢
不嬲唔影相
入post jm9
你咪暫停左同步囉正常係唔一樣大,你同步返先對比到
我都係一樣
icloud係細d
明明平時都係keep住sync
對下相片同影片數量咪得囉,數量唔同肯定back少左啦
幫過女朋友back up d相去harddrive
back up係因為iPhone 內存就爆 想backup 完del相
back up緊發覺又係d 相係iPhone 開app睇到
但駁usb 去pc就冇
就係iCloud setting 問題 要sync番d相落部機
內存冇位又點sync番落地。。。on9 apple 逼你上雲

https://www.appgeeker.com/resource/how-to-fix-iphone-photos-not-showing-up-on-pc.html#:~:text=Check%20iCloud%20settings&text=If%20you%20have%20turned%20on,and%20bring%20back%20the%20photos.
屌啲idog又話apple user friendly
日撚日有傻閪係度問問問
我熄咗個iCloud 啲相刪哂 但相片容量仲係150擊
有乜咁難明……都話icloud會壓縮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞