FY24 Big4 人工交流區

145 回覆
13 Like 2 Dislike
今年大地震,開定先等睇戲。
仲有big4咩? 唔係應該改口big3?
水記promotion list好正常wor 全部正常turnover rate
不過唔知幾時先沒落 年年都吹噓就收皮 D人升哂M3/SM等收成
唔知 今年 係咪加得少過 通脹 ,聽講d fd 加25% up ,聽佢講 C grade 都好好 pay , 唔知易唔易入
有時唔明白Audit崩盤
點解會牽連到Tax/Consulting
有冇人知其實d partner係點分錢?
Audit 啲客會搵埋tax team 做tax com/it audit
(當然有啲客會audit tax 搵唔同big 4)
一走就成摷一齊走

如果連audit fee 都要嘈,噉邊有錢做 consulting
根本成個市崩盤 咪冇錢搞咁多嘢
Audit著火應該只燒Audit隻船
Tax/Consulting既人如果冇接觸Audit唔應該被牽連
因為大家工作性質同對口都唔同
但唔知點解全世界都奶野
好啦 咁你幫手爭取埋contract寫既9~6 ot會補水
冇Audit洗撚班廢柴做consulting咩
紙上談兵
如果連audit fee幾百萬都要喺度嗌生嗌死
你覺得個客重有冇多餘錢做extra tax/consulting service?
錢就得咁多, 點會唔牽連?
當然做consulting 唔係/未必係audit啲客

你要企喺個客度諗, 唔係企喺間audit firm度諗
留名
天真到你
出左promotion list喇咩?聽講13先出wor
未有full list 但appraisal完哂通哂天
不要信這些人胡說八道,big 3 fg起薪50k,大力出奇跡,說裁員的都是騙人的,audit形勢一片大好
big 3係MBB?
你們這幫人,整天說24 fg工作難找,簡直胡說八道,今年fg起薪又創新高了,大公司非常重視fg,入職及即平步青雲,無數fg都準備要大展拳腳了
天真過天真嬌
入世未深
今年會唔會連少少bonus都無
唔望有bonus 但唔該加下人工
加幾舊
Deloitte一定係加最西最少果間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞