美股認真討論區MMMDCXLIX

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
中國3千係中產
d小米vivo中階都2千
下浸市場d紅米都要700
幾個鐘就輕鬆34%, free money
SOXL 爭氣啦
傻b梗係買win 800%
窮人買咩再講la

講緊apple 市佔,近幾年都越黎越低,中國由幾百蚊到兩萬蚊機都有,搶左好多市場
仲諗住cut wechat 真係分唔清莊閒
iphone d se都賣4 5千
不如屌部小米中階2千
香港真係好多白卡。。
幾肯定蘋果下個市場會係呀差
中國就算有冇華為都係唔會賣得
啲人無錢就無錢 無得傾
日本都係
雖然iPhone仲係主流
但nexus近呢幾年多左好多人用
增長率好似10倍
呢隻閪野大上大落
次次落左車就上唔番
連尼住係唔係甜品師?
做咩雞蛋妹咁慘冇得去iPhone發佈會現場?
https://lih.kg/bMvPAtV
如果睇YTM
US20Y = 4.081%

TLT
Expense Ratio = 0.15%
weighted average YTM = 4.12%
(理論上你買TLT = 4.12-0.15 = 3.97%?)

dividend TTM = 3.62%
(間唔中有幾個月派得特別低, don't know why)
-----------------------------------------------------------
最大問題
TLT 從來唔會hold 到期
咁YTM睇黎就無咩意思
佢只係將低年期既唔理P&L,直接賣出roll張新既
之前積落唔少超低息長債,買既時候仲要1-3%息時期

個道理同HK ibond 一樣,買返黎100蚊 2厘
債價跌,債息去4厘
但coupon rate 你仲係收緊2厘,價上唔返100蚊
一半時間你只係收2厘coupon,債價倒輸
咁搞法可能連100蚊本都未拎得返,就投左降....
用YTM去計TLT價值,我覺得會overweight
@三米
amzn 呢啲係咪叫4年大型上落市 ?
下下講愛國,買咩野都拉得上愛國主義
APPLE會賣得好都算偷笑....
仲要唔比用chatgpt

基本iphone 16之後既野唔關中國人事...
買黎都無分別
邊一個
fuck , 好多人要失業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞