[HKAFF]第21屆香港亞洲電影節集中討論區

482 回覆
9 Like 1 Dislike
放心一定過唔到,上網買嘅又可以準備填form瘋狂退錢
咁我地又係等執退出嚟既靚位飛
28號開售宜家都未出片單,好抆水
個po講聽日出得唔夠24小時就要買
百記個app壞咗?
好似有兩日睇
後日有得買嘅應該係已經出晒 ig po 嗰啲戲(除咗閉幕)

然後星期六先買埋其他
係咪預閉幕爆到開售前幾個鐘公佈都會full house,定只係放棄咗宣傳
備受矚目的《女兒的女兒》為本屆HKAFF閉幕電影之一!本片集結兩位影后 #張艾嘉、#林嘉欣 以及實力派演員 #劉奕兒,張艾嘉扣人心弦的演出更獲多倫多國際電影節平台單元特別表揚!🎉

耳順之年的金艾霞生活本來悠然自在,居於美國的愛女祖兒計畫進行人工受孕,怎料在胚胎成功受孕前夕車禍身亡。金艾霞在處理祖兒的身後事時,必須對留下來的胚胎作出抉擇,同時也讓金艾霞重新審視年輕時的糾葛—自己未成年時生下來但棄養的大女兒。一直自認不配為人母的她,一邊爬梳身為母親也同時身為女兒的複雜情結,一邊迎接自己從未想像過的挑戰。《強尼・凱克》(第14 屆)導演黃熙睽違六年帶來第二部劇情長片,除了由恩師侯孝賢擔任監製,更邀得張艾嘉與林嘉欣兩位影后和實力派演員劉奕兒主演。劇本從構思到完成耗時六年,以女性角度細膩呈現母親和女兒的內心世界。
--------------------
🌅完整片單即將公布,敬請密切留意!

🎟bcinephile及MOViE MOViE會員可於今屆香港亞洲電影節享有優先購票,做定會員預備搶先購買心水電影門票啦!
🌇 第21屆香港亞洲電影節 🌇
Hong Kong Asian Film Festival 2024
17 OCT - 10 NOV

👥 集結每個身影 成就廿一道光影 🎥

📸IG: @bc.hkaff

#香港亞洲電影節 #HKAFF #香港亞洲電影節2024 #HKAFF2024 #女兒的女兒
其實點解次次都要咁急賣飛?
大佬,砌場次都要時間啦
我只能夠話HKAFF易砌過HKIFF,不過同friend夾場都要時間搵人同溝通,得2日真係唔多夠
本屆HKAFF另一閉幕電影是 #翁子光 新作《爸爸》!影帝 #劉青雲 交出從影以來最好的演出,聯同 #谷祖琳 及表現亮眼的新面孔 #蘇文濤、 #熊諾頤,在慘案中為人性尋找出路。🩸

翁子光再用香港奇案作題材,以2010年轟動全城的「荃灣15歲少年弒母殺妹」案為藍本,探究血腥背後的人性。阮永年回到茶餐廳開店,一切彷彿依舊:髮妻準備早餐,兒子在玩電腦遊戲,女兒照顧三色貓⋯⋯不過自從那夜,一家人的畫面不復存在。血緣的摰親奪走了生命的摯愛,永年既無法忘記逝者,更無法憎恨生者。縱與兒子在探訪室一窗之隔,永年比以往更努力表現得像一個「爸爸」,但面對命運的無情和無處安放的忿恨,父子間窒息的關係會否迎來長夜盡頭,成為彼此活著的救贖?

爸爸 PAPA
🌅完整片單即將公布,敬請密切留意!

🎟bcinephile及MOViE MOViE會員可於今屆香港亞洲電影節享有優先購票,做定會員預備搶先購買心水電影門票啦!
🌇 第21屆香港亞洲電影節 🌇
Hong Kong Asian Film Festival 2024
17 OCT - 10 NOV

👥 集結每個身影 成就廿一道光影 🎥

📸IG: @bc.hkaff

#香港亞洲電影節 #HKAFF #香港亞洲電影節2024 #HKAFF2024 #爸爸
四套開閉幕個人搶飛次序已決定
爸爸>破地獄>女兒的女兒>寄了一個春天
唔做會員係咪可以直接放棄公開發售
shambhala 竟然入aff唔係iff haf親生仔喎
又播手捲煙
咁今次有現場配樂呢個gimmick 嘅
iii 喎~
呢個要睇!
票價$95-110
Gala Cinema真係有午夜場(唔係馬拉松)
舊年已經係咁
跟返戲院本身嘅正價賣
咁應該都係IFC $110
掃完本定票手冊,星期六都未必有需要去PE排隊
圓方舊年都已經係$110,應該今年繼續
屌你老母樓上班仆街仔自己睇完喇爽夠喇大飽眼褔喇就拍拍囉友走左去又唔撚知人地遲早會因為你地依班仆街ge討論而del張圖結果遲少少入黎ge巴打就走撚左寶睇唔撚到最撚大問題係個個睇完都認為自己無責任backup以防人地del張相好撚心你地咪撚咁自私精啦成班睇撚完就係度討論又唔撚貼返張相出黎咁得你地圍內講晒得啦屌真係好撚嬲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞