有邊啲香港俗語好少人再講?

300 回覆
403 Like 35 Dislike
撚化
躝癱
粉腸
木契

揸流攤
食水深
牙吖仔
塞豆窿
化骨龍
眼厲厲
發啼騰
發錢寒
掏古井

冇厘貴幹
冇厘搭霎
柒撚懞懞
柒撚屄屄
食屎屙飯
關你蛋治
燒你數簿
一仆一碌

日本娃娃
尖沙嘴Susie
有爺生冇乸教
倒轉啲嘢來講
戇㞗㞗食豳脽
你咪當我𡀔𡀔喎
你姓「屈」㗎你?
英雄被困筲箕灣不知何日到中環

⋯⋯
冇呢支歌仔唱
kai仔
塞豆窿
蝦我膝頭哥唔食辣椒醬
choi過你咩
撞鬼囉
不漏洞拉
從前有三隻蝦 —— 蝦蝦蝦

牛頭角,赤臘角,唃唃唃唃!
"先生"先係失傳左嘅粵語

好似無人再講,但又會識
爆格
木精失改那律執行大行動
慶過火屎
佛都有火
冚唪唥
新屎坑
杜拉where收
「食懵你呀?𡃁仔!」
爆格係入屋行劫,唔同
先生
淆底
召喚哥基patpat,想知邊啲係錯字邊啲係正字
三十幾年前啲小學老師好鍾意講:你做咩事幹啊?
而家好少聽「事幹」呢個詞
笑騎騎..
行得快..

呢d都少人講
https://zh-yue.wikipedia.org/wiki/所有嘢#廣州話口語

據國學大師饒宗頤嘅考證,「冚唪唥」係古代波斯語,係由拜火教教徒喺唐代陣傳入嘅。其他學者睇法各異,認為可能係洋涇濱英語[2]、蒙古語族[3]、吳語、官話[4]、土著底層詞[5]、或者粵語本源詞[6]等等都有。

3. 塗良軍 (1999)。〈廣州話「冚唪唥[hɐm²² paːŋ²² laːŋ²²]」詞源辨析〉。《全國漢語方言學會第十屆學術討論會》。桂林。

4. 文若稚 (1993)。《廣州方言古語選釋 續篇》。澳門:澳門日報出版社。

5. 餘靄芹 (1988)。〈粵語研究〉。《語文研究》 (2)。

6. 陳小明 (2001)。〈粵方言"冚唪唥"再探〉。《國際粵方言研討會》。」
冚唪唥
新屎坑
https://zh-yue.wikipedia.org/wiki/所有嘢#廣州話口語

據國學大師饒宗頤嘅考證,『冚唪唥』係古代波斯語,係由拜火教教徒喺唐代陣傳入嘅。其他學者睇法各異,認為可能係洋涇濱英語[2]、蒙古語族[3]、吳語、官話[4]、土著底層詞[5]、或者粵語本源詞[6]等等都有。

3. 塗良軍 (1999)。〈廣州話「冚唪唥[hɐm²² paːŋ²² laːŋ²²]」詞源辨析〉。《全國漢語方言學會第十屆學術討論會》。桂林。

4. 文若稚 (1993)。《廣州方言古語選釋 續篇》。澳門:澳門日報出版社。

5. 餘靄芹 (1988)。〈粵語研究〉。《語文研究》 (2)。

6. 陳小明 (2001)。〈粵方言"冚唪唥"再探〉。《國際粵方言研討會》。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞