【小說音樂化】YOASOBI 討論區 (40) 五周年ドーム公演“超現実” | アジアアリーナツアー 24/25

481 回覆
6 Like 0 Dislike
你對於日本人黎講又何嘗唔係"外人"?

https://www.facebook.com/watch/?v=1575620822591552
咁你咪上2ch講囉,喺連登嘈講經咩,呢啲全部都外人嚟㗎啦on9
我都住日本,點講咪又係外國人,入咗藉又點,啲日本人真係當你日本人
唔記得上次勇者係咪季尾先出
淨係記得祝福好早就有 mv
IDOL 就係第一集播完就出
今次等左好耐咁
勇者 MV 係第一集播完出
咁今次真係超遲出
可能要睇晒今季物語先真係 get 到晒首歌
要動畫製作組應該都係要先趕工本篇動畫
有時間先完成埋個full mv

要好似idol咁要真係早好多開始做先得
今次個 mv 好鬼靚
Ikura新歌好好聽
Ikura 新歌個聲線好有穿透感,雖然個人依然唔鍾意佢安排首歌收尾個手法。

有時會好奇佢點樣去安排 Yoasobi 同 單飛個心態,兩種好唔同風格。
而家先黎討論呢個話題會唔會遲咗四年?
我成日覺得佢d 私家歌係佢個人治療嚟
唱得太耐初音人柱力
要久唔久做返個人、做返個普通女孩子
佢本身偶像係Taylor swift 同埋鐘意Taylor swift 啲歌 所以佢作歌都偏向果類風格
早期嘅 Taylor Swift 仲可以話似,1989 之後嘅 Taylor Swift 已經係另一個類型/風格
前美國總統:I hate Taylor Swift
https://lih.kg/3784934

其實相反,早期嘅Taylor Swift係做Country Music
如果你講好早期味正式出道嘅Ikura,果時佢好多歌都係木結他主軸+簡單嘅樂器,的確有早期Taylor/Yui嘅影子

但係如果講呢幾年嘅Ikura,寫嘅歌都用多左好多效果音,其實Pop左好多
呢種循序漸進+突顯人聲嘅歌,近期例子有IU嘅Love wins all

當然對比之下IU音色+音區嘅變化比較豐富,不過穿透力依然係Ikura好大嘅優點,同埋應該係佢第一次全首歌用咁多head voice

其實有時覺得Ayase寫嘅歌真係太極限令到Ikura好多時只可以盡力「完成」首歌,但係冇餘力做太多細膩變化嘅表達,所以我覺得單飛歌其實更加表現到佢嘅character
但又因為有 Ayase 揸盡 ikura 把聲黎做歌
YOASOBI 先會咁紅咁好聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞