李天縱安排女兒讀兩間幼稚園 為慳時間車上食飯瞓覺梳洗如廁

117 回覆
6 Like 227 Dislike
前落選港姐李天縱於2018年與內地導演唐寅結婚,並誕下女兒Amber,她之前因為要女兒一日返兩間幼稚園而被批評是「怪獸家長」,她曾解釋「希望她三語都不好落下」,而Amber近日就K2開學,李天縱這兩天都有分享女兒的開學生活。

她昨日拍片分享「讀兩家幼兒園元朗到九龍塘每天六趟準備什麼」,透露Amber讀CCKG基督堂和Soka創價幼稚園,因為上午是全英文,下午是廣東話,她說:「都說讀兩家幼稚園寶寶很累,其實累的是家長,住在元朗一天六趟元朗九龍塘。」

Amber的時間表十分繁忙,每天早上7點半抱上車,為了慳時間,洗漱食飯換衫去廁所全部都在車上。她說上午校12:00放學,上車食飯瞓晏覺換校服,13:45去下午的幼稚園,表示:「中間有1小時四十五分鐘的充足午休時間。」又認為:「人生就是一個又一個的麻煩,去解決它就可以了。」

在車上食飯睡覺不難,連去廁所都做埋要點做到?李天縱就公開七人車內的裝備,有小安全帶扣、移動小廁所,她說:「無論隨時上廁所,去wee wee或poo poo的話都可在這裡搞定,不用衝出去上廁所這麼狼狽。」不過排洩物有異味,李天縱就準備了吸小便的消臭粉,是類似尿布的構造,可吸水。後座位置亦搭了小床鋪,有枕頭和墊子,旁邊還有小梳化和裝在椅布的可摺式餐枱。

有網民留言:「你記(覺)得這樣會好自豪嗎?我只是覺得小朋友好慘,才三四歲,已經要承受小學中學甚至上班全日沒有休息時間,你覺得這樣對他好,他真的覺得好嗎。以後生活時間,提前3,4歲就要開始。」李天縱就不太認同,回覆:「我沒覺得自豪,只是每個家長媽媽選擇的方式方法不同。但其實讀兩家學校真的好普遍,CCKG很多Amber同班同學都是兩家,所以不認可也可以尊重對吧。」亦有人說:「何必呢?小孩真辛苦,沒有童年了」李天縱說:「不會的,兩間學校,兩個小集體,玩兒的很開心,還能放電,有意義的童年。」不過都有人支持她的出發點和決定,此外也有人問為何不返全日制幼稚園,或索性搬去九龍塘等等。
我讀一間都搞唔掂
講過啦
前落選港姐
邊個嚟
咁都值得打咁大篇文俾佢
龍翔道塞車成因之一
窮人心理
有錢人根本唔使咁辛苦
咁忙 真係跳樓都唔得閒
人生就是一個又一個的麻煩,去解決它就可以了

最後睇下邊個解決邊個
#翡翠台
#細翡長™
#小紅書
#中囯人
2間都在九龍塘,點樣一天六趟來回?
早上一間,下午一間如果係好怪獸既話
咁讀全日制幼稚園係咪「全部」都好怪獸???

小朋友分兩間讀講緊中間有少少時間見下父母,唔係輕鬆啲咩
細細個就車中泊
其實讀兩間真係好普遍
我識一個做鑽石既,家住梅道幾千呎樓,都係要個女咁辛苦
不過佢老婆似大陸婆
幼稚園梗係玩
其實係
不過咪鬼住元朗
翡翠味
可以再講
要人喺車去廁所
有撚病
我記得條女好似好大波既
以前都係一間
條女係富豪雞,而家全職做C9
讀2間幼稚園係咩原因?
係咪叫親 amber 都去廁所屙
人哋好聲好氣又唔係講粗口屌柒佢仲叫人尊重
係咪得認同佢先係尊重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞