英國跨黨派議員及港人聯署 呼籲倫敦讓BN(O)移英者以本地生學費讀大學

61 回覆
45 Like 29 Dislike
多名跨黨派英國國會議員,聯同近一千名聯署的移英港人,去信英國教育大臣方佩芝(Bridget Phillipson,又譯菲利普森),呼籲英國政府讓以BN(O)簽證移民當地的人可以用本地生學費入讀英國大學,這會比起國際生學費便宜超過一半。

現時,香港學生需要在英國居住五年,才可以享用本地生學費。
啱啱喺英國大學畢業嘅我食屎算了
點解?
拎BC都要住夠三年先計本地生學費
不如直頭俾BNO免費啦
對bno優待嘅合理理由
因為bno係以定居英國為目標 (咁實有拎bc走人)
Bc要住夠三年 係因為bc可以外地出世 同唔喺英國居住
對而求其次bno住夠三年又得唔得
BC嗰啲冇常住五年都要收外國人學費貴四倍
好唔公道喎師兄
小心講野呀,得罪平權撚架
咩依家仲有平權撚2025都黎緊,世柒都收皮喎
因為有班蝗打算長住所以比佢地免費
咩logic黎, 揸bc都要交3年稅先有番齊d福利
連登唔少平權撚
烏克蘭個班蝗都免費啦
我地香港人走難居然仲要比貴local 3倍
所以咪唔可以俾烏克蘭免費
其實全部真係移民計劃我一律覺得都係當本地學生合理
本身政府資助讀書原意就係等有能力讀到嘅人
就比機會佢讀. 而且果班人畢業後都係係返本地做野
讀完四年後同樣都係為英國社會貢獻 政府就應該幫
但依家當海外生收費 等同bno同大陸人黎到讀完就走係同一個學費
一個明係讀完就走同一個會以後係英國生活嘅人同學費
咁又唔多公道
其實不論咩國家
係移民入英國都應該當本地生
因為之後都係貢獻英國社會
反而依家海外生讀完就走
但移民生讀完已經直接入社會工作
同一個價錢都唔多公道

讀得大學都已經接近係最有工作能力嘅人
細果時又唔洗拎你政府錢教育
上得u仲要係相對有能力果班人
已經幫你西走埋班讀唔成書嘅垃圾
全世界移民計劃 都係集中18-30歲呢班
可以最長時間為社會工作嘅人
起碼要住夠三年啦 本地BC都係咁喎
英國而家多左人反移民做乜仲要加柴
有著數拎就乜都合理啦香港人
一句就屈晒所有BC讀完就走
BNO讀完一定會留喺度做野
哇 好合理喎
咪咁核突啦

唔想俾錢又想拎人地教育資源
講出去醜唔醜呀
一定
大佬你連visa種類都唔識分?
人地英國政府開bno果時係預你黎兩年?
你又係到扮傻講極少部份人無視現實?
比個常識你
直布羅陀同香港一樣之前係英國植民地
同樣英國都開左移民途徑比佢地
佢地都係唔洗入籍 住夠三年就可以用本地生價錢讀大學

你個大陸就就緊係想香港人同大陸人一樣
收外海學生學費啦香港人愈蝕你班大陸人就愈開心啦
你地比完錢就讀完走
人地移民都係要比一樣你咪好似賺左囉
講緊BC又拎大陸黎spin

直布羅陀關你香港咩事呀?
直有羅陀人口幾多呀?
人地有無你啲大種乞衣日日講點搶人地資源呀?

咪為駁而駁啦
根本就係想R呢R路拎著數
一路笑人地點黎香港咬綜緩
一路做返一模一樣嘅野
好撚醜怪呀香港有你呢啲人
BNO 人本身就應該係英藉
全部人都喺英殖香港出世或其後代
根本應該同 BC 一樣待遇
讀大學同咬老綜俾你講到同級
痴撚線
一堆屎都要鬥高級
笑死
呢樣又冇人鬧左膠?
你英殖唔係英藉啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞