呢幾年上左車既8,90後根本過得好好

149 回覆
145 Like 525 Dislike
呢幾年買左樓,低成數按歇既,點換樓呀7頭,你有錢抬錢贖身既話就唔使買咁細既樓啦,弱智
呢個年期買咗樓
每個星期五個中原apps 就定期鞭我屍

供樓時由呃自己當儲錢,變左當射精射出去,頂多30年暏
600萬跌到420萬輸180萬
當你俾2成首期 你已經輸晒本金仲額外爭60萬
點換樓?
你咁阿Q就一定生活得好開心啦
樓好 d 屎忽數真係多花臣

輸到short 左

唉呢粒重字我特登查過
起初都質疑過哥基
發覺古字係用重
例如行行重行行
未被人call loan
你咁講既話租新樓咪仲爽 唔洗帳面冇左成球
都係你啱,我諗住2029年換層1億的house,樓市越跌我賺得越多,你地唔好同我爭
究竟你條垃圾係咪買左樓?
點解可以自欺欺人到呢個地步?
你係咪已經輸撚到傻咗?
邊間公司咁好
你買樓蝕錢會加你人工
係咪蝕夠50萬加50%
蝕夠1球加100%
600都跌到420,840重係840?
實質生活未必好大影響 學你話齋去旅行既繼續會去
層樓蝕就一定蝕到仆街 買左既好難走到貨
買間正正常常有咁上下空間既都仲可以
買間劏房咁撚細既開放式就仆街
大前提係你份工同人工要保得住
如果你份工係對經濟環境變化好敏感(經濟好先搵到大錢)既都好頭痕
最好就係10-13年上到車個班
醒d個班80後應該可以上到車,90後就難d啦
個時仲係講咁幾千蚊一呎,
家陣嚟講算大單位的400呎單位都唔使3球
仲要食盡低息十幾年
再醒d既抽居屋,大西北賤撚到一球就買到
月供既錢都唔夠買部iphone
咁跌10成應該仲易換
自己搵錢自己衡量點揀
我自己就覺得
如果買唔起一個方便自己生活既兩房或以上單位
就不如唔好買去租
買得起既 先再自己計數決定值唔值得買

轉換環境彈性呢點我有少少保留
我以前岩岩出黎做野都係租樓
隨住成家立室生小朋友 需要既空間越來越大
咁岩有啲業主又賣樓 有個又話收返層樓比個仔住
果幾年搬左四次屋 成家咁多野 靠你一個男人執都咪話唔辛苦(真係講彩數,有朋友出身到而家一直租緊同一間屋十年)
條友真係唔識

唔識嘢講句自住驚閪咪算,係要自暴其短

講真係人都知班8、90後事業開始穩定唔會俾人call loan生活影響唔大,不過唔使下下衝出嚟教租租做人同笑人公屋仔嚟說服自己冇做錯決定。呢幾年個個投資樓股都輸多贏少,唔影響生活嘅咪睇開啲搵啲世藝過好生活。上網搵認同加笑人真係好撚無謂,嫌個社會仲唔夠負能量咩
生活係冇問題 純粹個人會灰啫 喺度供空氣
你檢討一下智商先
然後再望多下自己問緊咩…
不過唔緊要
買樓弱智 問得出唔意外
輸到傻咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞