黑悟空》令張衛健翻hit 回顧與TVB廿年恩怨情仇

7 回覆
0 Like 2 Dislike

6. 自稱與張衛健份屬好友嘅「細龜」黃一山就爆:「張衛健就話拍孫悟空好辛苦,問可唔可以加人工,當時同佢傾嘅就係TVB高層珍姐(曾勵珍),珍姐就話我哋TVB唔會加你人工,捧紅咗你,你已經得到你需要嘅嘢,加少少冇問題,但你嘅加價咁高,呢個要求我哋做唔到。」

7. 有指張衛健當時一集收入只有3000元,比《西遊記》另一主角江華收入差距約6倍,更傳出有高層直言「無毛你係唔值錢!」

12. 時隔逾20年,以張衛健地位,當然唔怕得罪TVB,他亦指自爆解約事件,係接《大帥哥》嘅原因之一:「城中傳得沸騰騰說我會拍攝《西遊記》續集,但我很快宣佈同無綫不再續約,之後更離開香港,一直覺得像跟香港觀眾不辭而別。我心底常有句說話,我覺得欠了想聽我用廣東話演戲的香港觀眾一部電視劇」,並指接《大帥哥》,係報珍姐當年之恩

https://today.line.me/hk/v2/article/mWG3J5r
最搞笑係台灣大陸都係睇張衛健孫悟空大
珍姐就話我哋TVB唔會加你人工,捧紅咗你,你已經得到你需要嘅嘢,加少少冇問題,但你嘅加價咁高,呢個要求我哋做唔到

我心底常有句說話,我覺得欠了想聽我用廣東話演戲的香港觀眾一部電視劇」,並指接《大帥哥》,係報珍姐當年之恩

佢意思係雖然嗰條都仆街嚟㗎喇

但如果冇佢畀機會張做悟空一角 張認為自己都可能名聲冇咁大
咪當還返個人情畀班仆街
「無毛你係唔值錢!」
呢句果時係傳話係出面電影d高層講架喎
點解傳傳下變左tvb高層講
想知佢拍大帥哥收幾多片酬有冇江華當年咁多
因為係由你傳起
上面篇文都無講係tvb高層
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞