投資者陳洪楷斥「3球」連購香港仔2伙舊樓 長線博收購「淡市是撈底好時機」

30 回覆
6 Like 10 Dislike
投資者陳洪楷斥「3球」連購香港仔2伙舊樓 長線博收購「淡市是撈底好時機」

"利駿集團(8360)主席陳洪楷早前購尖沙咀全幢商住樓,市場矚目,最新涉足舊樓市場,連購香港仔田灣登豐街2伙舊樓。

他購入登豐街2號5樓及4號5樓,面積各564方呎,合共1128方呎,作價309萬,平均呎價2739元,他接受《星島》查詢回應,該地段舊樓規模龐大,近年恒基已強拍部分舊樓,他預期單位月租各1萬,回報高逾7厘,造價重返2005年水平,長線博收購。他更強調「淡市是撈底好時機,繼續在舊樓市場尋寶......"

https://std.stheadline.com/realtime/article/2021623/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E5%9C%B0%E7%94%A2-%E6%8A%95%E8%B3%87%E8%80%85%E9%99%B3%E6%B4%AA%E6%A5%B7%E6%96%A5-3%E7%90%83-%E9%80%A3%E8%B3%BC%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%BB%942%E4%BC%99%E8%88%8A%E6%A8%93-%E9%95%B7%E7%B7%9A%E5%8D%9A%E6%94%B6%E8%B3%BC-%E6%B7%A1%E5%B8%82%E6%98%AF%E6%92%88%E5%BA%95%E5%A5%BD%E6%99%82%E6%A9%9F
陳洪楷
讀落諗起陳同佳
博重建收樓?
政府唔會收 個幾幢嘢係入洋房地契 你想起樓要另外補地價先可以作其他用途
呢個市況個個位置博收購可能真係要等到2047
以為陳同佳
無事啦
我出返去
投資者得投得3球
連登投資台巴打一注多過佢
仲買港樓
佢眼光都幾狹窄
I see
push
拔萃有個大仆街
陳同佳
田灣唔係畜生玩開嘅咩?
政府唔收咪私人收。地價要補咪補。問題係個市向上定向下。

如果樓市橫行既,佢個地段靚,其實買完補地價,起完買得唔錯,都有發展潛力。

但發展商要賭係橫行定向下。又咁講如果個市有橫行既睇法 都唔會平賣比佢啦。
點解咁平
反而諗緊個賣家要蠢到乜嘢程度先至肯用呢個價買俾佢

正常個價賤到咁嘅程度,就算個業主走投無路都寧願捐俾東華三院唔益對家
幾個連登財自巴打幾注多過佢
資產 1% , why not ????
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞