Smartone 5G家居寬頻問題

20 回覆
0 Like 0 Dislike
嚟緊屋企大裝修,短租地方3-4個月冇寬頻,諗住申請Smartone 5G寬頻6個月

想問個modem後面有幾多個LAN port?有部分嘢想直接駁modem。定係要先駁個router?點樣set先正常用到?
modem唔夠port就駁多隻router行bridge mode
唔熟呢樣嘢,bridge mode係set個modem?
佢本身果個已經係 5G router … 可以直接 Wifi 連線 … 隻 router 背後好似有 2 個 LAN port
搭單問吓係咪始終冇傳統Wi-Fi Modem接收咁好
我知,但我有d嘢本身冇wifi
普通上網睇片無問題,但打機就有感覺到好唔穩定。
因為佢斷左好快會連番線。睇片有buffer time, 上網睇嘢已經load晒個畫面, 所以未必覺得有問題。
打機需要長期連住線即時傳送data, 加上ping 數, 所以一打機就明顯感覺到個問題。
得幾十mb.. 灰鳩
播1080 都有時窒

買個network switch 都係百零蚊, 直接駁落去乜都唔使setup
呢隻百零蚊搞唔掂啦
最平嘅TP LINK,5 port都$2xx
你圖入面呢個應該要$500

netgear unmanaged 真係呢啲價錢, 五百幾應該係poe switch

呢個TP-LINK唔使$100,都OK?

未用過switch,係咪唔洗指定邊個port,全部插入去?
如果你ok大陸牌子嘅話其實冇問題switch 太低技術含量好少會壞
冇指定要插邊個port, 最緊要唔好自己插返自己
其實我可能都會買Linksys,因為屋企router都用開呢個牌
有舊router咪跟#2做
乜都唔洗買
你本身無 router? 有就用返自己隻router 再set 做bridge mode咪得, 駛鬼另外再買switch
5G router好睇地區
同你放隻router既位置
我用同一個單位, 唔同地方可以差100Mb
天氣差又會慢啲, 今日打風好鳩慢
之至於打機, 佢同HKT 1000Mb ping 都係差唔多
我玩開隻game 大約3x ms
呢樣有少少估唔到, 原來HKT 咁渣
試吓唔同台啦
我村屋試過smt 淨係得4G
3hk 唔穩定成撚日跳頻1-8MB/s
Csl 穩定30MB/s (250mbps)
平時收5g都差嘅地方 係唔係唔駛考慮
係,可以睇下其他台,個個都差就無計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞