捐款去NGO有幾多落咗去有需要人士

41 回覆
9 Like 2 Dislike
為本港慈善團體評級的民間網站「明施慎選」(iDonate),審查港培幼會核數報告發現,該會一○及一一年分別籌得一千六百多萬元及二千四百多萬元,兩年行政及營運開支均高逾千萬元,分別佔收入近七成及六成一。一一年約一千五百萬元行政及營運開支中,五成七花於廣告、公關及舉行籌款活動。報告亦顯示,該會兩年只合共向總部匯款九百多萬元,佔兩年總收入的兩成二
供養高層嘆紅酒, 揸名車, 買貴樓
最多捐俾馬會
其他1蚊都唔會捐
高層供樓好需要
扣除營運成本後
條街搵到個傻仔每月捐500
都唔夠人工
養佢地先係主要
需要人仕係次要
佢地仲覺得自己比你有意義
你唔捐會覺得你仆街過佢
NGO 吹崇幫人救濟,到頭來只喺好少程度幫到有需要嘅人,到最後只係俾班高層seek profit
你叫ngo公開佢地既cash flow囉
個比例睇落係小,但係個人覺得呢個問題就好似去餐廳食飯,淨係當食材成本餐廳價錢一樣,其實冇乜意思

實際啲講,你搵個社工/搵個治療師去跟case,你當唔當呢啲人才成本係叫做直接幫到受助人先,如果你當嘅話個比例係可以去到營運支出60-70%

利申,唔係做呢行
搵社工或者治療師其實都算係case嘅一部份 我覺得都算合理

但係捐咗嘅錢如果變咗人地嘅宴會 變咗淨係叫口號嘅老細咁又點計

再者如果話捐咗一半係落有需要嘅人+case,一半係行政費都條氣都順d,事實係1%都唔知有冇咁點捐得落手
應該都有5%既,佢地死晒,仲邊有善款
要養住佢地,唔好俾佢地死,但又唔可以生活太好,長做長有
咁啲員工同高層都要養老豆老母老婆仔女加自己,你點都可以幫助到人嘅,放心
咁係間機構問題,但唔好一碌鳩打沉一船人
公道講會有5%既
加多句,廢事比人屌
有極個別ngo高層真係明顯人工多過佢地責任
例如一間細ngo最大粒個個有首長級人工,依d就有得討論點解會發生依d事
但大部份ngo,高層人工其實係對得住佢地既責任
都係個句,一間中學校長都pt45-49,一間千幾個員工既大ngo都係得45-49?
除非好旺季,唔係都唔會捐去NGO, 通常去 NRT, OSA 多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞