香港公營部門負債累累 勢進一步拖冧港府財政

165 回覆
139 Like 6 Dislike
但中低層人工勁低..
痴撚線怕咩姐
由治及興
洗鳩晒咪到我地黐國家
等國家養
呢個政府乜都開個部門 乜都係錢
唔駛減…
CUT晒女公務員就得。
對政府無影響,慳左錢。即收支平衡
顏寶剛說:「問題是之前所收購的地皮,例如裕民坊項目,收地成本高,但卻流標收場。沒有發展商願意合作,而今年會否再重推,及能收到多少標書,亦是疑問……加上建築成本高得誇張及高息,對局方構成相當大壓力……情況可見,在地產市場逆轉下多個與地產相關的公營部門,正承擔龐大壓力。」

香港建造業技術落後又效率低
繼續加人工 跳point
你係咪未見過大陸d工期十鳩幾年一個商場盤
由治及興
全港市民齊曬黑
舉例原本應該平均$8000租
因為要成就一大班人交$2000租
先要有高地價政策嚟補貼佢哋
公屋加租啦

大把人出現金糧呃樓住
食lunch呢啲小事 但班高層攞呢個人工完全冇發展方法先大鑊
無班炮灰業主既血邊可以起到俾公屋仔住 堆吸血鬼仲要人人係到屌業主
原來而家因果關係可以咁樣調轉黎講
西九無可能收支平衡架啦

大幅精簡管理局架構,唔好再開新project ,定期搞下event繼續泵水營運把啦
連登屌左咁多年香港樓價太高
最後變成屌返買唔到樓既自己
仲有佢地永遠冇計建築成本條數
班公屋師日日好有自信大大聲話乜撚自負盈虧
講到自己比緊錢房委會賺
得撚啖笑
除左 房署 另外兩個都係ngo喎
支持公務員下年加薪一倍
個個都鬥快,洗晒政府啲錢洗腳唔抹腳
班社會垃圾識閪分咩
https://liber-research.com/hk_no_money_cut_public_housing/
本土研究社
824億消失的房屋儲備金
房委會、房協、市建局三個房屋機構,都是以自負盈虧的財政原則運作,在目前市道低迷的境況下都表示面臨財困。政府於去年年中已經批准市建局的借貸上限,由60億提升到250億;卻唯獨要房委會向基層加租及日後公屋供應開刀,為何不可融資解決?
其實政府早於2014年曾設立了「房屋儲備金」,用以支持公營房屋發展及相關的基建配套【註4】,但儲備金滾存到824億的時候,政府卻在近年「回撥」庫房。如今房委會聲稱「財困」,何永賢卻表示盡量避免使用房屋儲備金,轉而尋求開源。
政府不把儲備金重新注資房委會,儼如盜取了房委會的應急資金。日前更有立法會議員提倡,房委會可以進一步「賣資產」,再將收入回撥庫房。房委會有盈餘的時候,儲備金就回撥庫房,但面臨財困時政府卻不用出手,甚至有議員反過來提議房委會賺錢再為庫房輸血,是要解決興建公屋財困,還是想靠房委會加租賣資產吸金?
你智力都有啲問題
cut 9成位都運作如常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞