深圳再出現「腰斬」樓價 南山御景峯每平米7.5萬變3.8萬

70 回覆
56 Like 8 Dislike
深圳再出現「腰斬」樓價 南山御景峯每平米7.5萬變3.8萬

深圳樓市再出現售價「腰斬」情況。南山區樓盤御景峯銷售價大幅下調,每平米最低只要3.8萬元人民幣,較最高峰時跌了約五成。

https://std.stheadline.com/realtime/article/2021536/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E4%B8%AD%E5%9C%8B-%E6%B7%B1%E5%9C%B3%E5%86%8D%E5%87%BA%E7%8F%BE-%E8%85%B0%E6%96%AC-%E6%A8%93%E5%83%B9-%E5%8D%97%E5%B1%B1%E5%BE%A1%E6%99%AF%E5%B3%AF%E6%AF%8F%E5%B9%B3%E7%B1%B37-5%E8%90%AC%E8%AE%8A3-8%E8%90%AC
跌5成咁少

跌90%再開
日本好似跌九成
香港sars 價都六成啦
仲好貴喎
中國份人工點供二 三百萬樓
[Freefall] 彭博:中國多地取消「指導價」,地產商爭相回收資金,價格戰令樓價加速下跌
https://lih.kg/3777944
有冇諗過樓唔係平民買
正解
京基·御景峯產權為40年

住40年之後訓街?大陸唔似香港咁補地價續期
跟住冇得落戶
佢個位都叫南山 係深圳北站附近

仲要成600萬人仔
不過差唔多1600呎
過多排3 4球有交易
當炮房都Ok
南山區嘅大西北,附近幾乎冇配套個種
不過雖話唔近香港唔近市區,但又15分鐘2個站到高鐵站
待開荒區
有錢要買一早買哂
跌太勁 投資無人買
最後咪又要班平民清貨
大陸樓有公攤面積
起碼有3分1
係計落公共地方
姐係花園 停車場之類 實際間屋得100平方左右
好似係香港發明
大陸發揚光大
唔係平民買咪冇人買囉
個個失業,搵唔到錢供 點買
腰斬啫
大陸呢期出左幾個新政策
1. 房屋養老金
2. 新樓無公攤面積

d 舊樓腰斬已經算跌得少
膝蓋斬 就差唔多
唔走資都買唔到
無人買,你咪擺60年囉大陸地大邊值錢, 除非全AI屋苑
雖然但是 個盤掛就掛南山個朵
但係極限地偏到去郊區水庫/墓地個頭
同市政個邊差成十幾公里
唔怪之得下下鍾意起咁大個廣場
真定假呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞