有冇玩緊CMB嘅巴絲 (817) Don't you know how sweet it tastes? 

457 回覆
2 Like 1 Dislike
呢個正正係交友app嘅問題
大家目的性都好強
逐個了解要花好多時間成本
好多時第一步都俾啲外在條件影響咗
肯見一面都算好
大把人傾一傾都ghost人
見完要再約都真係要有興趣
因為出個街都要成本
而佢可能又大把人揀
相反
喺現實生活中識到伴侶係因為大家經歷咗唔同嘅嘢
了解更多
知道對方不同面向
唔會單單因為食一餐飯嘅表現就打退堂鼓
始終唔同嘅

有得揀梗係想現實識
不過邊有咁理想
1 2 9 終於贏返場
乜撚野德薩斯DLLM
仆街賭馬回錯PO
我錫埋都俾人ghost ,你算好啦,有冇巴打都試過
試下從另一角度諗:
如果first date 就已經覺得唔啱
你會唔會覺得呢個人可以同你繼續走落去?

First date 只係第一個門檻
First date 都伏既
你代入對方角度 仲邊有可能話比機會?

好似打lol 咁
有個好既First date只係你有30 lv
有打排位既入場資格
唔代表你玩得好
但你連30lv 都無 就肯定無得打排位
你代入女性角度諗
如果first date 唔啱
自己仲有99+個可以揀
點解要比多次機會一個明知伏既人?

我地男人之所以會咁諗
係因為我地少match
無得選擇 先會有咁既諗法

對女人來講
約個伏男出來被折磨左一晚
仲要比多個機會對方再折磨自己?

有時企係對方角度諗一諗
成件事就合理
睇左唔少巴絲既提問
我玩app都會有呢個問題
就係唔記得左一樣野:
自己match到果個其實係一個人 都有感受
其實有d問題 只要易地而處
企係對方角度諗一秒 就已經唔係問題
下面各舉三個巴同絲既例子比大家感受下

絲:
1. 以為好好傾 傾左成個月 結果hea覆幾句就比人ghost

因為你個match都係一個人
唔係一部自動回覆既ai電腦
比人hea覆左都會有感受 都會唔開心

2. 次次同對方出街都肯接我送我請我食飯 點知今次返去突然無哂聲氣

唔係一個司機/一部atm
佢接你送你請你食飯係因為想同你有進一步發展
唔係因為佢鍾意服務大眾+人傻錢多
你唔同人有進一步發展
咁你覺得對方點解要繼續花時間係你身上?

3. 我對佢有好感架 但係我覺得應該互相認識至少X個月先開始拍拖/有身體接觸 點解男人咁猴急

唔係一部免費向你提供情緒價值既atm
你想篩選對方X個月
對方角度來講 要比你考X個月試
你又乜都唔提供 對方都係個人
有咩理由會留低?

巴:
1. 我付出左XXXYYYZZZ(如:管接管送請食飯) 點解對方可以咁都無任何表示?

唔係你本品行紀錄簿
你試想下
有個200kg爛面肥婆對你管接管送請食飯
你會唔會硬到?

2. 對方覺得見一次就互相了解到 但其實見一次根本無可能深入了解 就算伏都應該比多次機會

唔係玩緊隻game fail左重打
試想對方約左你出來發覺伏左
仲要佢比多次機會自己去同一個已知係伏既人出去?
唔好咁過份啦

3.對方點解咁耐都唔覆機?無理由咁耐都唔用一次電話呀?

唔係設計來entertain你一個人既AI
任何一個絲都最少99+ likes u
同時最少20個傾緊
當一日覆兩轉 每次20個人
搞到覆老細email咁 你都唔想覆啦下話

有時侯 只要我地願意當對方係一個人
站係對方立場用對方既角度去睇同一件事
你就能夠有更加成熟既睇法
能夠處理事情處理得更加成熟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞