返左香港2個月, 好想喊...

392 回覆
104 Like 1090 Dislike
廢人去邊都係廢人
自己諗清楚條路 唔好咁多籍口
香港都有上流 加拿大都有下流
個世界無一勞永逸
老豆老母個年代就算移民 都係一樣捱生捱死先得
係咩地方都係要揾到自己條出路先好講生活
離開好幾年,PR就會取消
Tldr:攞咗PR返香港掙飯食發現唔成功
咁去馬來西亞、泰國、日本
但睇完個入息中位數, 又唔鐘意 - 馬 ($6000) 曼 (10,700) 日本 (15,000)
全世界都係地獄ok?
走嚟走去都唔開心
因為個問題喺佢本人度
你有手有腳,有技能咪搵多啲,冇技能咪打份牛工囉,全世界都係咁架啦
做鴨 幾好賺
拎住個PR溝個大陸專才等佢養
千奇唔好結婚 如果唔係你一定比人飛
到你40 50左右就飛左佢搵返個正正經經後生女結婚
過CA打份牛工退休
心安之處才是家
搵到自己開心泉源寧靜海面先係最終贏家
即使聽日回到1994年
都一樣屌呢屌路
重點唔係香港/加拿大
有想法 大陸都okay
草花頭該三筆定四筆
呢D咪係我講 一班香港人已經享受完香港最美好大學時光
準備入社會地獄做野嘅00後囉
去到CAN以為CAN係地獄 只係未真真正正係香港打過工
當你日日OT OT到就40歲
都發現自己買唔起香港一間細樓
你呢個時候先會發現人地講緊外國work life balance同平樓價係咩意思
係囉 咩都唔講點比意見
你join左都唔會變得有錢
你問我把撚咩
你同樓豬講咪得囉
多倫多既節奏都好快
有冇諗過去其他普通啲既城市?絕對唔會好似你話係地獄。btw 多倫多渣車日塞夜塞真係燥底。

香港個前景我自己睇就好淡。香港既大行業地產,貿易etc 咁縮落去trickle down唔到其他行業香港整體都唔太好。所以我同意你番加拿大做野。

但你要留意,做寵物美容加拿大有冇需要當地既學堂認證先得。如果有,唔好喺香港讀,讀完你去到加拿大都冇用。喺加拿大唔同省份,都有一啲工業學校,佢地讀完出黎都可以搵到食,一來training夠,二來呢啲學校connection好你好容易搵到地方做野。有經驗再開自己舖。
似係發疫情財 做消毒果堆啦
問極唔答
根本冇一技之長
妄想做老闆
系你老母
我發現有時都會遇到佢呢種人
成日覺得自己懷才不遇,只係差一個發達既機會
唔願意接受自己能力不足,事實呢種人只適合打工
但成日諗點樣搞生意,乜都想試吓,明明無接觸某樣野/行業就想學人搞埋一份,最後都係失敗收場
中國香港政府養
又人云亦云聽啲唔聽啲
PR係可以收返,如果唔係啲人點解要話坐移民監?
原本邊行
一年之後就可以同個PR say Bye Bye,的確係唔使驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞