住外國嘅香港人,究竟點睇“where are you REALLY from”呢條問題?

139 回覆
2 Like 31 Dislike
用下你個屄腦啦

Black and Asian people were almost five times more likely to experience discrimination when looking for a safe, secure and affordable home than white people (14% versus 3%). More than one in 10 disabled people, and 7% of those earning under £20,000 a year, found it hard to find a safe and secure home.

...

Overall, 56% of black people were affected by the housing emergency, compared with 49% of Asian people and 33% of white people. More than half (54%) of disabled people were affected (compared with 30% of non-disabled people) and 58% of single parents.”

窮嘅亞裔美國人竟然多過白種美國人?

Indochinese喺美國窮過白人你又詐睇唔到

原來你啲人渣黃皮三K唔當佢哋亞洲人
更進一步答None of your beeswax
再問佢「點解你個姓似愛爾蘭/德國人多過英國人?
你係咪真係呢道人?你祖先幾時移民來?」
實激到佢生蝦跳
有時對住啲fucking bigots要以其道還治其身
人渣黃皮三K以為英國冇黃皮膚嘅人

喺佢哋眼中唔係白人就係黑人

都CHIL79SIN
係要計埋果啲jungle asian無你辦法
人地本身就窮
from rubbish city
佢地想踩你, 你九秒九先踩自己就無乎
港豬照下塊鏡睇吓自己個樣同中國人有咩分別先啦
鬼佬眼中都係chinese
I come from North Point!
咁你咪唔好理佢
你咁緊張證明你真係玻璃心
Broke-ass Chigga from the hood
我認我見識少
真係第一次聽有人會咁問

利申:加拿大人
睇情景先知係咪歧視
坐低吹水想知你多啲然後問唔通都計歧視咩
攞證據出來冇黃種人失業或瞓街先好講囉

睇你個樣又係啲BNO都冇嘅港底豬蛙榮譽白人
是其是非其非
just tell him shut the fxxk up
只有自卑嘅人先會覺得俾人歧視,仲有你幾多歲啊仲講IELTS
冇歧視你都講得出?你有冇喺外國住過?啲撚樣理你邊道人?你黃皮膚就當你fucking Chink揮拳打柒你啦
照你咁講BNO幾十萬人全部都比人打過
要幾十萬畀人打晒先有種族歧視?歐洲猶太人係咪要全部死晒先有antisemitism?
又係你自己話 黃皮膚就當你fucking Chink揮拳打柒你啦
依家又推翻自己
我幫果位巴打頂
如果我Post 美國Passport + BNO
你係咪收皮先
美國真係有人咁講野嫁咩?
你正正常常答Hong Kong
有少少文化同教養嘅都知咩事

利申係美國中部+西部10年 次次都答Hong Kong 冇乜人追問過 職場更加冇人care 做到嘢就得
佢係講佢from Bay Area… etc 唔係from Hongkong ,只係住過香港同埋我讀書同做野真係比人問where are you originally from 我係加州15 年 由high school 到 graduate 到做野都係加州
你係咪睇唔明基本中文?

定係同新納粹一樣有心否認?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞