星島:內地女為$2萬月薪來港 日做10小時侍應 大呻港客「真把自己當上帝」

227 回覆
33 Like 136 Dislike
60連最低工資都唔夠
餐廳侍應月薪5000-6000
你喺大陸搵5000仲要俾五險一金

香港人搵兩萬蚊扣埋交租車錢飲食家用 都唔知有冇得剩
你仲要畀2/3 內地父母 d 錢唔係用落返香港消費
同埋喺香港都唔知使唔做交稅或者MPF
大陸都起碼當佢地係人,香港就難了,資本主義到極致
長期穩定唔易

呢類樓面工多數得阿姐或躺平阿叔肯做,又要近,又可能只想做幾個鐘,同好多賭錢要半月出糧甚至借糧

另一核心頭痛問題係唔肯報稅
講到大陸客唔係咁中港一家親,係咪想分裂國家
你得罪左中環D上等人
死大陸婆唔識感恩,2萬人工大陸精英都未必有
回力鏢
本身可以唔理佢直接收尾收工,見市道差盡量做生意,點知黎個阻收工嘅閪客
仲要夾係客同廚房中間,同比經理屌
返上去做囉柒頭,有無3500都成問題。香港人自己又唔使做有糧出?班冚家產寫少日呢啲嘢都唔撚得嘅。小紅豬真係整俾腦殘睇。
事實係飲食根本冇人做
人工已經高過好多大學生fg(連登唔計)
點可能
住果到15000可以住到4個外勞
老強都唔知洗唔洗供
工時肯定超長
計落點都平過本地喇
仲要後生女
本地00後點會同你做
而家香港自己都搵唔到人做侍應
之前有人拍過片
d火鍋一碟碟既食物
一落完一碟放旁邊
光速有人收走

係香港打邊爐
一係要自己叫人收
一係要十幾廿分鐘先有人一次過收

態度其實係取決於人工同人手
人工唔高又多野做
做做下自然黑面
邊度都有D人 覺得自己係上等人
有D係暴發戶 有D係嬌生慣養 最仆街係個D 又窮又要面
又話大陸人慣晒返996既,日做10小時有咩問題
咪同大陸一樣 後生 根本唔想做D辛苦工
個個都係獨生仔女 多數係屋企都歎慣
情願父母養都唔急搵工 本身就無咩經濟壓力
香港你食到差不多好自己醒水走啦 唔係D待應 啤住你 清你檯 谷你走
純粹人工平
同埋SERVICE好的鋪頭有service charge
先會提供咁好的service
996 係大公司 BYD 華為 呢D 大公司先常見
香港食到好貴必定有service charge 都可以麻麻地
大陸閪做開雞 唔知普通人返工工時幾多
其實點解一定要後生做?

穩定既返工既中坑(其實咪又係D移民)唔好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞