屌那星tag and go係咪歧視android?

26 回覆
2 Like 34 Dislike
好日都唔用淨係用嚟交下書簿費
點知個仔開學,陷家電話既tag and go都話現有android 唔支援,得一部爛鳩iPhone 用到

屌你老母hkt 係咪準備執柒
定係自己電訊生意唔好使橫手迫鳩人幫襯你買電話?

抵你電子支付市佔一直輸比微信同支付寶
咁撚樣做生意聽執柒啦
tag tap

幫襯 幫趁

仲有人用
連登仲有班黃C用緊
試下tag佢地問下
《正字正確》:我們常說的「幫襯」,若要用字精確,應寫有「貝」字部的「䞋」,因「貝」是「錢財」的象征符號。「䞋」是「施贈財物」之意。以前商店收銀時,會向顧客說:「承蒙幫䞋」,意即「多謝客人以錢相助」也!
你引用緊嗰篇文叫《正字不正確》,就係講緊呢個用法係錯,你冇睇就搬返個錯誤用法出嚟,柒唔柒啲
https://words.hk/zidin/%E5%B9%AB%E8%A5%AF
你睇下有個貝字! 而果篇野講幫襯係錯,䞋先岩呀

唔係你講既趁
你部android os 太舊?
你嗰篇嘢先引用䞋,然後再講䞋係錯,襯先啱。

但另一說法,幫趁係幫手趁墟嘅意思,因此用幫趁。
3年機啫,用開就算有更新都唔會特登upgrade 捉蟲入屎忽
仆你個街,連英文都掂…可以講係學貫中西
幫趁 幫䞋

躝啦
唔係得iphone用家會覺得upgrade 係捉蟲咩
android 啲廠更新都唔會快得去邊

但你啲機an12都冇咁廢
又話An機而家唔會越用越慢? 點解又驚update
唔慢喎,唔update都用得好地地咪唔update 囉
sd888到而家都仲打到機使鬼轉電話?

做tap and go麻鳩煩之嘛
而家咪唔係好地地 人地sdk update你遲早都係要up
《正字正確》:我們常說的「幫襯」,若要用字精確,應寫有「貝」字部的「䞋」,因「貝」是「錢財」的象征符號。「䞋」是「施贈財物」之意。以前商店收銀時,會向顧客說:「承蒙幫䞋」,意即「多謝客人以錢相助」也!

你嗰篇嘢先引用䞋,然後再講䞋係錯,襯先啱。

你連先後都唔識份喎
幫趁係幫手趁墟 <
你都幾撚好笑,人哋篇文就係話緊「䞋」係錯,你就copy第一段出嚟話係啱。唔撚睇埋之後嗰啲字?

呢篇文話「幫襯」有「幫助、贊助、資助」的用法。

而「幫趁」亦然,清代《紅樓夢》第六回:「如今女婿接來養活,豈不願意,遂一心一計幫趁著女兒女婿過活起來。」
係tap and go呀青
幫趁⨉ 幫䞋

一心一計幫趁著女兒

你錯撚晒喎肥絲...躝啦
要幾撚亞氏保加先會個個post捉人錯別字
仲要有啲係自己都錯既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞