蔡若蓮:學齡人口下降是結構性問題 以軟著陸為目標

30 回覆
0 Like 15 Dislike
【Now新聞台】今天是開學日,不少學生一早出門預備迎接新學年,有學生期待認識新老師。對於學齡人口下降問題,教育局局長蔡若蓮指是結構性的問題,會以軟著陸為目標。

在油麻地這家小學門外,早上7時許已經有不少學生等候進入校園。有家長陪同小朋友上學,進校門前拍照留念。

相隔整個暑假,學生最期待認識新老師。

小五學生Angus:「(上學開不開心?)開心。(為甚麼?)可以見到新的老師。(今個假期怎樣過?)去了旅行,去了迪拜和倫敦。」

小六學生Hugo:「(最後一年有甚麼決心?)考上好的中學。(功課做完了嗎?)做完了。(開學見到同學最期待甚麼?)無。」

學校第一年推行小班教學,校長指會善用電子資源提升教學質素。

油蔴地天主教(海泓道)小學校長陳淑儀:「學生人數少了在班中,令師生關係、在學習上的效能相應也能提高。利用電子學習加強在小班教學的環境中,學與教的效能做得更好。」

校方又指,這個暑假收到過百份高才通人士子女插班生申請,為近年最多,最終通過面試入讀的學生佔今年插班生人數近3成。

教育局局長蔡若蓮則到屯門一間中學出席開學禮,對於學齡人口持續下降,她表示這是結構性問題,當局會密切留意情況。

蔡若蓮:「我們一直以軟著陸為目標,正如我剛才說,我即將會去一間新的合併學校,其實辦學團體主動整合資源,希望讓辦學質素通過這些合併或搬遷,更服務到有需要的同學及家庭,同時提升教學質素、凝聚資源。」

蔡若蓮又表示,截至7月已經有420多間學校參與《4R精神健康約章》,共同推動學生要多注意休息、適時放鬆,鼓勵學生在新學年以樂觀態度面對挑戰。

https://news.now.com/home/local/player?newsId=574395
有人硬著陸
諗起局長都唔想生
每個中學生送橡筋圈一條
佢個仔硬著陸左
仔:呀……………….
其實咩Q野叫軟著陸
大陸式回答
用一個無人明既字解釋,咁就代表解決左

成撚日講埋啲支那術語
依家要簽宣誓紙
未夠秤未結婚唔俾扑
要去打羽毛球
佢個仔係硬著陸定軟著陸?
free fall緊?好似墮樓?

前局長羅致光話齋60年都仲係中年人,30~40歲理應可以重新由幼稚園開始 撐起香港學校
又唔係講你聽
搞到個仔自殺,個仔死埋都講到佢做錯野咁話唔原諒佢,呢啲人配做教育局長咩?做人老母都唔配
小學就去過迪拜和倫敦 果然我呢啲未歐遊過的垃圾無資格生小朋友
唔通個個好似你個仔咁硬著陸
佢個仔就軟著陸
話香港有結構性問題, 咁大膽唱衰香港, 得唔得架
連登仔積下口德啦

不過講返轉頭,佢以前個仔出事再加埋又比啲後生仔取笑過,正常既政府係冇可能派佢去處理年輕人事務同埋教育。

原因傻既都會明,但編編就比佢去搞,我唔知超哥諗乜?
對住個千方百計搞死香港人嘅官積口德?
今年幾多學生學佢個仔跳樓呀?
自己個仔都教唔掂仲去荼毒其他人個仔女
毒販賣毒害人, 但吸毒既人係自己攞黎.
用教育毒害下一代, 小朋友係冇選擇, 呢種人要落地獄 .
支那狗種已經著陸
一直以軟著陸為目標,即係根本無諗過解決
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞