呢套可能係我今年睇過最好嘅電影

62 回覆
66 Like 19 Dislike
Look back 𪃳然回首

今次係我第一次想試吓寫影評
因為真係好好睇
做咗小小research 推介比大家
「劇透既我盡量用加密」

Look back 呢套電影
開頭以為啲追夢熱血嘢
我睇完個感覺完全唔同
直頭係一個人生嘅反思

成個故事係十分真誠 真誠到令人動容
作者藤本樹訪問時話:「本身呢個故事係用嚟消化一啲佢自己本身難以消化嘅情感。」

而製作上 你會係感受到製作人嘅熱誠 應該係肝出嚟嘅動畫

動畫 畫到啲角色用微表情黎交戲 上一次睇到嘅已經係宮崎駿
加上配樂十分之出色 代入咁極強烈 啲ost平時當bgm嚟聽都好舒服
我本身都係比預告片既畫同音樂吸引左入去睇

睇嘅時候主角嘅描寫同埋橋段 我自己就已經有強烈共鳴(我認為每一個 有某種興趣/創作嘅人 都會有嘅共嗚)
睇完個後勁好強
嗰種宿命感 久久未可以消化到
好耐未睇過咁好睇嘅動畫電影

此片評分
9個甜
8個香
8個正
9個真
8個彈
以下內容含有劇透

首先真係要讚吓中文譯名
「眾裏尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處」
入邊嘅劇情基本上就係含有 呢一句說話同一意思

而劇中主角呢兩次嘅回頭,係重大挫折之後都比到一個原因去回應「為什麼要畫畫?」呢個問題。

除咗故事內容,動畫嘅表達手法都係好正,
一個畫畫嘅背景之後定鏡讓時間流逝,每一格嘅背景都係好精美,同埋有好多生活小細節喺入邊等你感受到嗰個時間流逝嘅厚重感覺,加埋優美嘅配樂
我覺得令到之後嘅感情戲呢,因為比觀眾感受到好厚重嘅時間更加緊扣兩個角色之間嘅關係,用呢個手法去呈現嗰個友情嘅重量
我覺得好正

呢一類型嘅電影入邊呢好多時都會講嗰個人點努力,點樣困難去引起共鳴,但係呢呢一套其實就冇乜,我反而係俾佢篤中咗更加內心嘅感受

創作嘅原因 嗰一種宿命感
最令我動容既係主角無論係咩時空,佢都係會做返同一樣嘅事,都係會想回應其他人嘅期待而做出相同嘅決定

哭死了

我覺得每次好嘅作品,都會有一個特質
就係宣傳嘅時候,你會發覺啲宣傳好有質素
就好似呢條片下面說明欄啲字咁樣
寫得好有feel 我認為呢一套電影 無論係咩人都好落力去做

通常一套好片呢 你都會感受到
啲文案啲海報設計全部都好靚
因為啲工作人員睇過都好想推薦比大家
你最尾個評分好似fc2咁
因為同元朗苦夫藥 啲推介一樣精彩
原來個作者係電鋸人個作者
仲要為佢剩係畫痴線漫畫
我已經播住lightsong追埋漫畫 又哭了
今年最好應該係公開試當真
呢個作者寫故仔好勁
簡單嘅故事線 可以有多重meaning

淨係 京阿尼 呢單已經哭成狗
咁多字 先推後睇

上網睇過 佢啲分鏡原畫 大部份都係導演自己完成
就係為咗還原漫畫嘅畫風同繪畫嘅線條 啫係畫畫嗰時啲線頭同埋重疊嘅筆觸帶來嘅粗幼不一
如果用原本多人分工嘅生產方式 根本冇可能keep到質量
所以導演自己一個畫左大部份
淨係諗到佢自己一個係到畫畫 已經好感動
終於明白點解啲人話第一個背影已經哭成狗
呢套未去到我想推薦
但係教育意義十足
以呢個低成本製作 已經十分成功

當然最好睇嗰部一定係修未拍嗰部

今次真係比佢突然打動左
So sally can wait
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞