星級分析員陸東:香港樓市進入「長期熊市」! 港府不應再派糖,反而應考慮加稅 !

52 回覆
35 Like 7 Dislike

星級分析員陸東出席東亞研討會時指出,香港樓市已進入「長期熊市」,下行風險明顯,因過去支持樓市的兩大因素,即零息環境及政府緩慢推地的日子已不復再。陸東同時看淡香港住宅及寫字樓前景,兩者價格仍有下跌空間,目前寫字樓的空置率與住宅相若,難以確定樓市下行屬於周期性下滑或結構性下跌,若是後者會引致更嚴重後果。

政府的數據顯示,未來幾年造地的幅度、速度越來越大,即兩條支柱都沒有,即土地的限量供應,零息(環境),樓市會否是一個長期的熊市呢?他認為是會的。

市場預期美國聯儲局今年減息3次,港息亦會跟隨下調。陸東提醒,市場或對減息預期太樂觀,加上較早前美國加息時,港銀的加幅未有同步跟足,故預期港息年内回落幅度有限。

港府下月28日將公布新一份《財政預算案》,面對千億財赤,陸東認為,今年不應再派糖,反而應考慮加稅,但他未有在論壇上披露更多細節,並同時建議港府不應倚賴土地收入。
此熊不是彼熊
鬼唔知呀媽係女人
跌緊睇跌
升緊睇升
馬後炮
唱淡香港
國安法拉得啦
陸東又係住公屋?
即零息環境
好快咪減息囉,加稅加儲蓄稅就啱,200萬儲蓄冇物業應該冇息派仲要交儲蓄稅

星級分析員陸東
邊間公司叫星級
加你老母閪,一年交十雞野乜撚野著數都冇份
資產淨值稅啦
香港人咁鐘意炒
陸東勁D定陸叔勁D?
好耐冇聽陸東這個名
而家霉到群埋班黃尸歌衰香港
好歹都喺UBS做到MD level…
其實陸東自身熊左好耐
你同我定啦
美國佬減息,啲錢就會返黎
提提大家,呢篇文係今年1月出 唔係馬後炮
而家俾被七師傅嗰啲玄學家變咗樓市明星 啲所謂樓市專家變晒傻鳩地底泥
加稅益埋新加坡
其實加稅有啲乜嘢意思? 加完之後仲係亂咁洗.
香港公務員同埋政府管理層 超過 80% 都係嚴重 Overpaid.

先唔講 VAT, GST and DST, 淨係講香港空置稅先. 就算唔特登開出嚟, 可以增加差餉 / 地租, 然後自住人士 同埋出租業主/ 或者住客可以攞嚟扣稅.
如果想以植物人狀態去生存
維持最低基能
去拖長生命

的確係要加稅同減支出
兩者相比 因為稅制對競爭力影響更大
所以減開支係更好

減人工與裁員相比
更好係減人工 起碼無失業潮
減長俸 一年都慳成百億

又好似將公屋資產出售,
賣舊公屋 (事實上你份租金係唔夠比維修費之類,只要賣左有一筆收入 就係賺)

反正都唔要國際顏面,做戰狼
強推國安法之類
又話咩行政強勢
但搞出來 所謂行致強勢除左國安上
完全見唔到
咩長期熊市呀
明明有左国安法同23條
全力拼經濟搶人材
中国香港已經由治及興
加上2025中国製造
全面實踐三中全會精神
係偉大国家主席習近平親自領導下
東升西降已經係事實

国安做野拉鳩呢條友未
啱啦,加空置稅
收市長熊
仲加稅真係驚香港唔死咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞