全臉口罩殺入香港? 港鐵2女子遮全相僅露雙眼 女網民爆真實用途

115 回覆
21 Like 101 Dislike

都說防曬、美白是不少女事的「終身事業」,但上街時戴着「全臉面罩」,把臉容全蓋着只需出雙眼,會否有點嚇人嗎?日前有網民分享外出時,在港鐵、巴士及主題公園,都見到有女子戴上面罩,有人只露出雙眼,更有人再戴上太陽眼鏡,不禁質疑「塊面究竟有幾唔見得光,先要咁樣做」。
照片令網民深表震驚,不少人直指驚嚇,「試過有人咁衝埋嚟,真係嚇親」、「打劫咁嘅款」、「係咪啱啱整完容?」。亦女網民則解釋,這類產品是「全臉防曬口罩」,在內地流行多時,更指其真實用途與醫美有關,「做完醫美要避免紫外線」。有人則批評偷拍行為不要得,「咪就係防你呢啲偷拍嘅X頭囉」、「雖然好weird(奇怪),但關你咩事?」。

有女乘客搭港鐵時戴上面罩,只露出眼睛部份。(threads影片截圖)

港鐵女乘客戴面罩僅露雙眼
有港男在 threads 上傳短片,只見港鐵車廂內2名相信同行的女子,分別戴上全臉口罩,只露出眼睛部份,1人更手持防曬帽。樓主表示是首次見到有關情況,因而好奇詢問,「塊面究竟有幾唔見得光,先要咁樣做?」。

另一名相信為同行女子,她同樣戴上面罩,全臉只露出眼睛部份。(threads影片截圖)

網民指騎呢:打劫咁嘅款
帖文引來網民熱議,有人表示曾被戴全臉口罩的人士嚇到,「試過有人咁衝埋嚟,真係嚇親」、「好騎呢,講真真係影響視覺囉,夜晚見到都會驚」、「佢唔焗嗰下好嘢,我會熱死」、「打劫咁嘅款」、「之前喺泰國都見到有個內地人咁樣,我仲同同行嘅人講:『佢係咪俾火燒傷,好慘』」。
有留言表示見慣不怪,並上傳1張於主題樂園內所拍照片,顯示有旅客戴上同款全面口罩。另有男生亦發帖,指搭乘巴士期間,於車上看見有女乘客戴上全臉口罩,而且還戴上太陽眼鏡,深感疑惑詢問,「請問這個有什麼X用」。

有網民表示曾在主題樂園,見到有旅客戴上同款全面口罩。(threads圖片)

巴士上亦有女乘客戴上全臉口罩,而且還戴上太陽眼鏡。(threads影片截圖)

女網民:做完醫美要避免紫外線
不少女網民則解釋原因,指該產品是「全臉防曬口罩(或稱面罩)」、「做完醫美要避免紫外線」、「我自己有做開laser(激光),做完係要嚴格防曬,頭一個星期唔可以搽防曬,只可以物理防曬搵嘢遮」。
亦有人斥責偷拍行為有欠尊重,「咪就係防你呢啲偷拍嘅X頭囉」、「雖然好weird(奇怪),但關你咩事?」、「佢阻唔到人就OK啦」、「佢哋唔怕熱咪得,理人咁多做咩?早幾年疫情個個戴口罩咪一X樣,做乜大驚小怪?」、「對人評頭品種係好無禮貌嘅行為」。

淘寶網有大量全臉防曬口罩發售,價格相差很大,部份低價貨品數元有交易。(淘寶網截圖)
矇面法仲係咪生效
亦有人斥責偷拍行為有欠尊重,「咪就係防你呢啲偷拍嘅X頭囉」、「雖然好weird(奇怪),但關你咩事?」、「佢阻唔到人就OK啦」、「佢哋唔怕熱咪得,理人咁多做咩?早幾年疫情個個戴口罩咪一X樣,做乜大驚小怪?」、「對人評頭品種係好無禮貌嘅行為」。

黃絲遮半塊面就係唔見得人 國安
屌 大陸閪最鍾意整鬼整馬
夏天唔焗死??
定有咩嘢所謂既美容功效??
黑暴
The Phaaaaaaaantom of the opera is here…
整完容要防紫外線,或者本身有皮膚病
做完醫美要避免紫外線

以前識人唔記得做咗乜療程都淨係太陽眼鏡加普通口罩
啱啱整完容要遮住啲傷口
唔影響到我
真係關我撚事
我都要虛化啦
有錢整容,冇錢搭的士
帶超闊邊帽咪得,呢啲大陸濕9面罩透氣咁差焗到出疹都似
好人好姐點會蒙面
香港仲有禁蒙面法
整完容韓國同大陸好興
事實上係幾好用
防紫外線 又唔使化妝
反正而家成個生態都係女人大撚晒
有西有波就大把人溝
化妝就唔關事啦?返到公司唔駛除咩
食地溝油嘅命使鬼咁支整
禁蒙面法?
最好笑就係咁樣防曬法都唔見得上圖嗰啲人有幾白
除撚左成面暗瘡
I CAN FACE ALL HKERS
軟對抗
屌你老味 成個Jason面具 係街見到嚇咗一嚇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞