中國石油主席疑貪污9000 億 人民幣

90 回覆
257 Like 6 Dislike
抄家仲好 救國
是但搵個人抄家入國庫 抄空氣
實際上印銀紙找數
咁就神不知鬼不覺
唔出奇
習個d高層全部過萬億身家
你覺得真係咁少咩
收埋個d根本查唔到
仲有家族企業
廣東一伙劫匪在搶劫銀行時說了一句至理名言:「通通不許動,錢是國家的,命是自己的!」大家都一聲不吭躺倒。劫匪望了一眼躺在桌上四肢朝天的出納小姐,說:「拜託,請你躺文明些!這是搶劫,又不是強姦!」出納小姐說︰「習慣了,一聽趴下,我都是這麼躺的。」

劫匪回去後,其中一個新來的碩士劫匪說,老大,我們趕快數一下搶了多少,那老劫匪(小學文化)說:「你傻啊?這麼多,你要數到什麼時候啊?今天晚上看新聞不就知道了嗎。」(這就叫工作經驗,這年頭工作經驗比學歷更重要!)

結果,第二天新聞聯播報道銀行被搶了一億,劫匪數來數去只有兩千萬。老大罵道:「媽的,老子拼了一條命才搶了兩千萬,銀行行長動動手指頭就賺了八千萬,看來這年頭還是要讀書啊!」
more
你打機做主公個陣都唔會貪
國家既錢就係你既錢
可能仲想課金落國家都玩tim
大家都貪 睇邊個權鬥贏
沙特亞美?
中國獨有稅項
啲貪官比盡奶力貪一世
貪貪埋埋啲錢一下收歸國有
啲比人拎左錢嘅受害人一蚊都拎唔返
國家拎晒啲錢仲可以帶打貪光環
係,明明中石油宜家市值13000億
上半年收入16000億,賺900億
但呢個冇fact check過嘅comment都有300個正評
呢D先似係爆真料嘛,之前個個正部級副部級都係貪得一億幾千萬擺明俾人擺上枱
上網好多資料
佢有權力, 就唔洗錢都得啦
只要佢出句聲, 有咩得唔到??

例如, 佢講句:「我想要架私人遊艇」
第二日即刻有架 幾千萬既私人遊艇出現係佢面前, 一蚊都唔洗比
9000億
100蚊紙?

咁大額中銀一早舉報中共啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞