屈穎妍:95年福州被指違國安被捕 對方表現親切、從此對中國改觀

25 回覆
1 Like 36 Dislike
專欄作家屈穎妍日前接受馬浚偉訪問,承認自己惹火是出於自己愛抱打不平的性格,更自爆從小志願是做警察。她更重提1995年於《壹週刊》任職時,在福州採訪被指違反國安法被捕,形容自己是「第一代受國安法嘅人」,指當時被帶到獨立屋審問6日,但期間國安表現親切,「每日食飯之前都會問你想食咩?有蝦、有蟹、有魚」,令她自此對中國改觀。

馬浚偉稱屈穎妍「惹火」

馬浚偉日前(3日)在港台《同理﹒繼續傾》訪問專欄作家屈穎妍,他笑稱「細細個就聽到你個名」,又指對方作為傳媒人「好惹火」,指對方一直給予的印象是「有風骨嘅文字人」、「通常比較後啲,冇行得咁前」。屈穎妍就稱「我都唔知點解做個十幾年都咁惹火」,但認為自己沒有「老細」,所以寫文不需取悅任何人或有任何顧忌。
觸犯國安法

1995年8月18日,屈穎妍等人以旅遊為名在福建沿海地區非法蒐集中國大陸軍事機密,於8月20日被當地群眾發現並舉報。福建省國家安全廳對他們進行了審查,查明屈穎妍等人的行為觸犯了《中華人民共和國國家安全法》、《中華人民共和國軍事設施保護法》,嚴重危害國家安全,並於8月25日根據《中華人民共和國國家安全法》第三十條規定,依法將該人等被公安拘捕後驅逐出境[7]。
馬仔又收妹妹
但認為自己沒有「老細」,所以寫文不需取悅任何人或有任何顧忌。

你無老細 定係 無老細收留伕你隻癲狗
差好遠喎
美國佬比啲靚龍蝦牛扒比佢食 會唔會對美國佬歌改觀?
日本監倉都好正
原來真係有斯德摩爾哥後群症
有風濕嘅文字人
有風骨
佢中晒
佢而定講咩都無人理
連棋子都唔係
真係可憐
俾人禁室培育咗6日之後愛上咗施害者
咁她當年係被屈,定真係做間諜?
馬仔有冇問佢老公死左, 點樣解決性需要
食日本米 所以係日本人
原來畀人夾硬捉咗六日
只要有魚蝦蟹
就會對綁匪改觀
勁易tum
佢出名變左節
唔通有痛腳比人捉住
打羽毛球
愛支病
屈小姐冇聽過秋後算帳?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞