移英嘅你交緊幾多水電費?

329 回覆
10 Like 95 Dislike
一部Apple iMAC
一部Synology NAS
一隻Unfi Swtich
一部Unifi Dream Machine
兩隻UnifiAP
一部APC UPS
全部7x24

部imac 係 M1 定係 intel? Intel 就勁食電. M1-M4 個d 嘅用電量係intel 嘅10份1.

其他個d 其實用電唔多. 個度有限數.

你£7 一日嘅話, 你一定要搵番個用電來原先有得諗. 買呢d matter smart plug 可以準確地知插住個件電器draw 緊幾多電. 你買4舊, 插係你覺得用電多嘅電器上面, 睇下係咪原頭.

£7 一日係極道唔尋常. 你boiler 係用電定係gas?
我for 你reference.

我屋企1部PC 係用RTX 4090 (出名大食), 一部M1 mac stuido, 3 隻mon, 4隻asus router , 1部synlogy nas, 3隻switch, 幾部android tv 盒, 同20舊幾樣 IoT 好似smart 電制個d 係長期駁住電. 我部PC 會熄, 我部Mac 會sleep

咁嘅陣用係你用電量一半.........
我之前住租樓,爐頭又係電,shower 又係電,暖板都係電個個月百幾鎊電費

而家新屋有gas hob, gas boiler , radiator
終於似番個人,交緊電+煤 £45 左右
呢位巴打係咪之前分享過舊屋翻新+全屋smart home

勁pro
係..我成屋係smart 晒, 不過用電量係樓主一半.

所以佢係要搵源頭, 睇邊度出事. £7 一日係極道唔尋常.
沖涼 暖板已經佔左8成電費
其他野好濕碎
睇時間似焗爐,煮食爐頭,洗碗機
我係夜晚先用電最多
你boiler 係電定gas?
電視要 250W ???
就算以前 d 17" 大牛龜電視都講緊係 100W,
唔通你用仲緊 Plasma ? 定燈膽玩投射?
定係其實你有兩三部電視…

電腦除非成日打機,好多時唔會行 full power ...

我部 AMD 細機,100% utilization 時大約 80W,
但一般實際係 30-40W。
電呀
搬屋啦, 無人會住全電無gas 嘅屋. 個皮費係貴到巔.

合理嘅價錢, 最少係要boiler 用gas, radiator 駁住gas boiler 保暖. 沖涼個熱水都係以經gas boiler, 而唔係獨立用電嘅boiler. 爐頭亦都係用gas 出明火而唔係用電爐.

你屋唔係上面嘅setting 嘅話, 你就算再平租你每月電費都俾到你窮.
都唔平租, 我£2100 兩房apartment
夏天有機會嘅
冇得搞 搬前同你一樣
全電貴到傻
你d gas咩事 我日日煮飯 沖涼用gas每月around£14兩個人
你用咁多水電?!
£2100 兩房
租又貴boiler 又係電
巴打呢個flat 有咩咁吸引到你租
咁平你邊間公司提供gas?
水 好似£40
電 平均£78
octopus energy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞