Jury(裁決團)嘅裁決係反映社會公義,但,有幾多香港人明白真正意思?

24 回覆
52 Like 5 Dislike
如果單純根據法律條文,根本冇必要有Jury
Jury嘅存在,唔係要普羅大眾突然變金田一,
誓詞講
“本人A.B.,謹鄭重至誠據實聲明,本人當以不懼、不偏、無私的精神,盡本人所知所能,聆聽證供,並作出真實的裁決。

呢個真實,係講裁決團真正發自心底自願決定做嘅裁決。

你睇晒所有證據,聽晒所有口供,之後唔係扮專業法律人員去判斷,而係作為一個人,以你嘅理性,良知,作出裁決。

裁決團否決權,真正嘅意義係,就算法律層面上所有證據都針對罪成。
但假如背後明明有比所謂罪成更違反真正公義嘅事,甚至所謂罪成,係一種強權嘅迫害,裁決團係可以判無罪。

咁係對機械化,失去人性嘅司法檢控,甚至被獨裁政體利用嘅體制,作出制衡嘅和平手段。
而呢個亦係裁決團唔駛解釋裁決理由嘅原因。

講完喇

我真係好絕望,太多人做Jury掛住鑽研技術性條文,而忘記左自己嘅良知。
是但啦
快快手搞掂唔好阻小妹返工
利申講緊小妹個早餐
憑自己作為人嘅理性,良知決定,一樣可以好快
當然,有時我有一絲天真幻想,其實只係表面鑽研法律條友,做戲去保護自己,最後係會用自己嘅理性良知做裁決,但我咁諗應該係太一廂情願。

香港太多人俾人教到服從權威,遵守條文,而忘記自己係人。
我諗你係想講依家某單案

「良知」每個人既定義其實唔同,例如某啲案對某啲人黎講,「煮死你」先符合佢自己既「良知」

所以,你未必知佢個「良知」係企邊面
以前上jury堂已經有教過陪審團嘅作用,就係用黎屌鳩啲係象牙塔既法官

英國有單case個政府官員好似憑良心爆政府大鑊 政府告返佢洩漏政府機密

但就係因為trial by jury 陪審團覺得佢係爆政府大鑊為咗public interest 所以無罪釋放

(有冇師兄記得單case既名?)

換句話講 如果跟法官判,就一定犯法坐撚挭 但正正係因為有陪審團制度 先能夠係咁獨裁既法庭面前 彰顯到良知

再加上喺西方邪惡嘅民主社會下 法官係無任何民主成份喺入邊 陪審團嘅制度某程度上係彌補咗呢方面嘅不足

如果法官不斷引渡陪審團要用法律去判罪 係根本上違反咗陪審團嘅精神

所以你睇香港嗰單反恐案 「被告」法庭上爆哂警方拳打腳踢 用水刑 逼飲滴露 就係寄望陪審團唔係單單用法律條文 而係用良知

呢個真實,係講裁決團真正發自心底自願決定做嘅裁決。

你睇晒所有證據,聽晒所有口供,之後唔係扮專業法律人員去判斷,而係作為一個人,以你嘅理性,良知,作出裁決。

大師,請問你呢個定義係引用咩經典,抑或係你自己鳩噏幻想?
你可以睇吓呢度講黑人犯罪問題同裁決團關係
https://www.google.com/amp/s/www.voacantonese.com/amp/the-right-of-jury-nullification-in-america-20131211/1808011.html

而同時要講,根本冇大師,你係一個「人」就夠。
本身條例無公義 你有陪審團都係無用
陪審團嘅決定可以無視法例本身

換句話講 法例話佢判死刑 陪審團決定可以話佢無罪釋放
你誤會哂喎
法官係要引導陪審員法律方面點考慮
陪審員自己再諗入定唔入喎

例子
被告話俾人酷刑逼供
控:差佬1,2,3號都話無逼供喎
辯:被告俾人毆打,水刑逼供喎
法官俾指引:酷刑逼供喺法律上係不能接受嘅

咁陪審員係要決定究竟供詞係咪酷刑逼供之下所取得
如果係逼供所得嘅話,無左呢個供詞嘅影響係點
咁都有問題嘅話,可以直接取消陪審團制度
如果立例被姦係犯法
陪審團都唔可以無視法例去判
陪審團只可以判定佢有無犯條法
就算條法係唔合理
正解
陪審團係防止司法濫權既機制(本身)
香港人難得一生人有一次可以有個免費做專業人士同法官嘅機會,有大案就包食包住

佢地點會浪費呀
Jury本身就係要反映社會普羅大眾價值觀
或者可以參考美國,裁決團嘅組成本身都係學問。
好多人做陪審員,唔係好明白當中意義。而審到結尾,好多時受個官引導而去判。

(睇過幾單死因裁判處 case 新聞)
唉,但係中國人社會嘅價值觀太過依附權力,如果你得罪權力就係不自量力抵打,就算香港人都一樣

現時社會更加差,可憐人都唔敢,莫講話良知
人生中收過兩次信,兩次都無 case
咁法官某程度係同jury唔同陣線嫁啦
佢係要引導下你嫁喎
可以咁理想就好啦
即係會再收
唔岩你心水就唔係公義
陪審團既最大作用,就係當法律脫離現實社會大眾既道德價值觀既時間,保護社會公義最後既防線
我錯
仲有少少希望架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞