港版 Pulp Fiction casting

19 回覆
2 Like 34 Dislike
個人心目中嘅casting大概係咁
(按出場順序排列)
歡迎提出其他更好嘅選擇

餐廳情侶
男:楊偉倫(個vibe似,開場一條龍,但結尾要扮死狗,佢應該演得幾好)

胡子彤(原因同上)

女:林漪娸(似樣)

老西殺手二人組
Vincent Vega:何啟華(個vibe勁似,Vincent鳩下鳩下咁,例如陪老細老婆玩、喺架車度支槍走火、臨尾洗車,同埋dee哥拍搞笑嘢幾好睇,兩者不謀而合)

Jules(黑人):劉青雲-參考《暗戰2》(Jules好有自己一套,而且對某啲嘢會異常地執着,同埋少少鳩,幾啱做)

黃秋生-參考《鎗火》、《放.逐》(原因同上)

原版:

老細老婆:王君馨(似樣)

毒販:193(唔係話佢似毒販,只不過係因為佢高,鳩鳩地先啱演,因為毒販同Vincent救人嗰度勁鳩,兩個都驚到唔夠膽拮針落人地心口)

織菊防基二人組
黑幫老闆:任達華-參考《鎗火》(個老細心狠手辣,有啲義氣,任達華個vibe似似地)

拳擊手:伍允龍-參考《九龍城寨之圍城》(佢操開拳,身型fit,而且身高差不多,好啱演)

洗車scene
黑人老友(塔倫天奴):Error 肥仔(肥仔啱做鳩鳩地嘅角色,塔倫天奴個角色喺戲入面少少搞笑,例如好驚老婆收工返屋企見到死咗人。而且又同Vincent有啲對手戲,肥仔同dee哥對戲應該幾正,但應該仲有更好選擇)

救急叔叔:石修(個角色有啲氣勢,沉着冷靜,個vibe似)

結論:原來港版係為咗Error而開嘅(#$!&,喂喂喂我未講完,被拖走
拳手條囡呢?
小迪得唔得
扮天真弱智妹妹咁
好似ok喎
揸車時候由討論 Royale With Cheese 改為討論足三兩?
地窖果三件呢?
正喎 夠晒貼地
任何人做都得
QT 呢?
有呀 喺 "洗車scene" 嗰段寫咗
餐廳情侶
張家輝 (千年蟲)
吳君如

Vincent Vega
吳鎮宇(爆裂刑警) / 梁朝偉 (無間道)

Jules
黃秋生(野獸刑警) / 梁家輝 (江湖告急/黑社會)

黑鬼老細老婆
張曼玉 / 王菲

雞姦狂差佬
張耀揚 (古惑仔)
主題曲係咪失憶諒解備忘錄
完全唔好笑得嚟又夾硬,建議樓主放棄討論
百變星君呢段係幾還原下
周星馳真係同塔倫天奴惺惺相惜
錦鯉有咩高見?有冇啲更好嘅cast提供
正 又幾有feel喎 啱喺開場播
不過個人偏好原版opening 嗰段結他solo型到
羅莽做警長個frd
張家輝 (千年蟲) 如果係當化骨龍咁演 演Vincent Vega好似都得(?)

Vincent Vega嗰兩個cast會否太型 似乎冇乜鳩味

Jules嘅cast唔錯喎

老細老婆 張曼玉幾啱 睇返家有喜事嘅何里玉

烏鴉做雞姦佬幾有feel

呢個提議好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞