打造新 Siri 還不夠,下代蘋果 AI 會有獨立個性

29 回覆
3 Like 8 Dislike
今年稍晚,蘋果會經 iOS 18.1 作業系統,釋出有 Apple Intelligence 的新 Siri,升級後 Siri 會有各種新功能,讓 Siri 更智慧。但《彭博社》指出,蘋果正在開發另一種 AI 個性,新個性會獨立於 SIri 之外,是為了將來蘋果機器人設備而研發。

不過新 Siri 才正要上工,許多強大新功能要等到 2025 年某個時間點才會推出,現在蘋果就傳出要為自家 AI 再開闢新個性。

《彭博社》報導,機器人重要部分是打造個性,雖然 Siri 是蘋果設備的數位助理,但也在開發另一種基於生成人工智慧的人性化介面,新介面可在桌面產品和將來蘋果機器人設備運行。

外傳蘋果機器人專案要等到 2026 或 2027 年才會亮相。

https://technews.tw/2024/08/27/apple-robot-personality/?

可能遲啲,Siri: 屌你咁麻煩,自己做啦
Apple近排搞既野有幾多最後有結果
摺機研究咁耐 人地都出到第六代
整車直接收皮今年先幫ipad出計數機
Apple ai都係拾人牙慧 自己最先講結果自己研究唔到
仲講個性去到2030年都未必有
Apple工程師話唔定係返4日工 2日wfh真係好做
反正最後做唔成又唔會點 下下都係流出消息 帶動下股票
到時話冇就冇

依家apple最叻就係整合人地好既野
改個靚名扮係自己首創

駁住雷神揸車
咩個性
係咪會變做黑人Muslim trans woman但Les
把聲係印度口音咁?
siri, 幫我搵套av
siri: 幫你搵咗套gv
關EU咩事
唔清楚,fb搵返嚟
或者tv
香港嘅Siri會唔會有性格到同香港嘅侍應一樣咁寸
電動車又搞唔掂
VISION Pro又焦焦地
連Apple TV+都蝕錢做
Tim Cook時代係得Apple Watch同M系列晶片叫好叫座
都係左抄右抄跟住加啲七彩顏色又話係個性黎嫁啦
大數據,ai,真係並非apple擅長領域,睇攪左十年連apple map都未搞得好就知
無奈全世界科技界都炒作ai,apple就算得半成品都要推出去應巿先
黎緊open ai同google肯定先係ai霸主
吹大啲
佢而家都係call openai, 唔係自己野黎。
要自己起一個ai 最重要既係data.
Apple 成日講privacy, 唔會拎user data, 點做獨立個性, 同堆呢啲有咩用
學下其他android, 講覆電話, 打電話book 餐廳, 多啲呢啲實用既野好過。
之後嘅Siri :問問問 乜你咁多問題架?乜撚都問我 你個人廢架?
即係好似港女咁
Apple Map未搞得好?
講覆電話book 餐廳
呢家siri 都做到啦
你覺得已經搞好左?
你個搞好左要點先為之搞好左
At least 我而家用Apple Map多過用Google Map
導航 標示個D都係Apple Map好似好D
Google Map暫時用途係俾我搵野食 同埋 Pin地方
因為Google Map Pin左太多地方 唔想重新搞過
你自己都講左,搵野食資料已差幾皮,仲要問?
香港大廈名呢part咁基本嘅資料都未攪好未齊,資料庫連半成品都講唔上,即係導航好用啲咁就叫攪好?

其實我邊有講過差幾皮
Apple Map用Trip Advisor 我唔覺得搵野食會差太遠
只係因為我慣左個界面
香港大廈名我真係唔清楚
但我喱邊既地方同導航都係Apple Map好D
咁都唔可以叫搞好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞