COLLAR成員芯駖反擊網民,被標籤入女團年紀大 中,霸氣反擊:「唔通去改身份證咩?」

80 回覆
14 Like 54 Dislike

COLLAR成員芯駖反擊網民,被標籤入女團年紀大,霸氣反擊:「唔通去改身份證咩?」

現年38歲的COLLAR成員芯駖(Sumling),於2021年以《全民造星IV》第四名成績,被挑選入女團COLLAR,並於2022年出道。出道後,繼Marf及Winka後,Sumling成為隊中第三名成員單飛推出首支派台歌《Spyling》。芯駖日前就接受電台節目《星光背後》專訪,剖白面對出道後因年齡而飽受批評的經歷,並開腔談到「高齡」女團成員的標籤。

芯駖於《全民造星IV》決賽翌日被通知獲選入COLLAR,但與隊中最年輕成員相差17歲, 芯駖的年齡出道以來一直被標籤,亦成為網友揶揄的焦點。芯駖坦言,「一開始係有care,因為大家好focus落我嘅年紀,但後期心態就好似我哋(COLLAR)首歌《idc》一樣,真係『idc』(I don’t care),因為年紀係事實,我唔能夠改變,唔通去改身份證咩?既然咁,我就當做係一個橋樑,我認為上天安排咗呢個機會畀我,一定有啲啟示,我就要去把握,相信上天嘅安排係有原因。」

芯駖視波折為難關再出發
最初由八人組成的COLLAR,一出道就爆紅,但隨後不似師兄MIRROR初出道般順利,三年來遇過不少波折。問她有沒有為此沮喪或氣餒過,芯駖自有一套哲學與餘下六位隊友團結共渡難關再出發,她說:「氣餒一定無,因為我習慣咗,人生要打逆境波。過去我發生過唔同情況,亦捱過。我會當呢啲事係考驗。」

芯駖續稱:「最近睇咗一篇文章想分享,講龍蝦嘅生長,龍蝦每年都會生新嘅肉需要脫殼,會匿喺石縫間將擠擁嘅殼脫落,等再生新嘅殼,每次生新肉會重複呢個循環。就好似我哋遇到波折嘅時候,要將原有嘅自己打爛再重組,再去面對新挑戰,人生有壓力,就係成長嘅先兆,就會諗起『龍蝦論』。」

此外,COLLAR「有團魂」的形象為外界熟悉,談及再出發的COLLAR七女怎維繫團魂,芯駖表示,七姐妹相似的性格是最大關鍵,「我哋7個人性格都好爽朗、直接、善良,有啲咩都唔會收收埋埋,表裡一致,個個都好似老夫老妻咁。」
講個笑話,女人天花板
鳩蛇你第一張相想嚇死人咩
我今晚仲要睇打MeiYo㗎
day返lolly talk好過
唔係反左面咩佢哋好耐冇做波蘿雞痴過隔離團
咩老夫老妻
得你老咋
支持佢 真係唔似38
似45
一睇就知又係首席黑粉鳩蛇出post
失德藝人想搞臭人地
好撚7,年紀大是事實,唔可以diu ?
美麗芯0路
380啦仲370
仲飛緊 🛫
Meimei都3字頭但好好多

原來相差17年
gao 都三字頭
呢隊真係完全唔知做乜鳩,最近仲要日日俾隻大口狗係YouTube炸我,嬲嬲地俾正價YouTube premium算
地鐵港島綫上環站啟用年份 vs 地鐵將軍澳綫啟用年份

年紀最大成員VS年紀最小成員
第一張樹妖咁
真係好乾
咪再黑肥仔
同埋“河馬”
有啲自覺嘅就自己退出啦
尊重啦屌你老母鳩蛇
話晒都係連登公認女人天花板
屌打晒啲中女啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞