中完武廢 斷斷續續咁皮膚敏感

40 回覆
11 Like 6 Dislike
未中之前都好好地

而家間唔中又出下紅疹 同 痕痕地 好似濕疹 都keep左兩年

要搽d藥膏會好返少少 但之後又出返後

有冇ching 知可以點甩尾?

我係中完武肺之後係咁濕疹
Metoo
搞咗大半年先減輕到
me too
睇過西醫都係俾啲類固醇。無咩效
之後睇中醫。食左一星期藥好返
睇邊間 我都有睇 唔太work
西九龍政府
政府平平地,可以keep住睇幾次
瞓夠,做運動(會痕係正常),保持乾淨
番梘沖涼,沖完印乾搽Lotion
隻番梘係呢度巴打介紹
CeraVe Hydrating Soap
Amazon US有

Lotion 都係CeraVe 屈臣氏有
係仲藥粉? 食左幾耐?
藥粉。你預要睇2次啦 始終中醫無咁快見效
我都買左好多清炎梘同有搽lotion

不過真係上唔好 會日都訓唔夠同訓得少
我睇緊一間 岩岩比左5日藥 睇黎要睇多轉穩鎮d
我都有相關經驗,但唔肯定大家係唔係同一個問題。
利申:疫前無任何皮膚病,但我個人經驗分析到有幾個可能性,
1. 無肺 2. Jump後 3.曬傷過
主要位置係眼附近、頸後同前臂位置好痕癢同生乾癬。大約23年7月左右發生,大約24年2月先睇皮膚科醫生(真係嚴重到唔睇醫生都唔得,因為係周圍痕到訓唔到),最後開藥真係停咗無再痕。

當然每個人case情況唔同,我只係就我個人經驗做分享。
我都有呢個情況 之前成身都係 好驚咁就一世

好在睇完好返好多

但而定每個位置有少少 唔係好舒服
Me too,中左就係咁濕疹
睇下醫生,身邊有幾個中完有免疫系統病
打完針之後,初期間中痕,但之後越來越嚴重,出晒風癲痕到不得了,要食抗組織胺藥先止到痕,但長食又怕有副作用,都係痕到頂唔順先食藥
如果我打左都唔知點算

不過我覺得打都係比你個身體中一次
未睇醫生前我都有搽CxxxVx 藍色過支Cream,但治標唔治本。
而且知道藥名可以上網睇下適唔適用,再配嚟食。
你係要keep 住食定有需要先食?
可能你會覺得好誇張,我食完就無再發過,仲要即刻好。
咁勁 你食左勁耐?
我都有
近呢個月發出黎
食療敏速一日一粒可以頂到
不過都想斷尾
更正:因為係(眼皮)周圍痕到訓唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞